latinica  ћирилица
13/01/2020 |  10:59 | Autor: vecernjenovosti

Zapad vodi specijalni rat protiv SPC i vjernika

Specijalni tim alijanse u Crnoj Gori sve više, iz dana u dan, udara na hramove i vjernike SPC
Manastir Ostrog - Foto: RTRS
Manastir OstrogFoto: RTRS

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori nije se našla samo na udaru režima Mila Đukanovića kroz sporni Zakon o slobodi vjeroispovjesti, nego i NATO, koji vlastima u Podgorici daje podršku kroz sajber agresiju.

Ta akcija je, nezvanično saznaju Novosti, pojačana nakon što su na ulicama crnogorskih gradova u mirnim litijama našlo desetine hiljada građana sa ikonama i svijećama i sveštenstvom Mitropolije crnogorsko-primorske i njenih eparhija, iskazujući na taj način nezadovoljstvo prema tom aktu.

Sajber ratnici zapadne vojne alijanse imaju zadatak da obaraju sajtove i portale koji nisu naklonjeni Đukanovićevoj vlasti, kontrolišu internet, iskrivljuju činjenice o otimanju svetinja SPC, manipulišu masovnim protestima umanjujući njihove brojke, optužuju arhijereje kroz montirane tekstove...

- U NATO su zbunjeni onim što se dešava u Crnoj Gori. Takvu reakciju crkve i naroda nisu očekivali, ona ne postoji u NATO priručnicima i uputstvima. Nisu vjerovali ni da će litije trajati duže od tri dana, pa su tada cijenili da je najbolje da vlast ne reaguje. Međutim, kako se pokazalo da su procjene bile pogrešne, problemu su pristupili ozbiljnije i u Crnu Goru poslali tim za antihibridne operacije. Za NATO su stvari sasvim jasne, pad Đukanovića doveo bi u pitanje članstvo Crne Gore u Alijansi. Stoga su poslali ekipu koja je imala rezultat u Skoplju, ali ne i u Banjaluci - kaže za Novosti dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić.

Ćeranić smatra da treba očekivati i osmišljenu kampanju preko društvenih mreža, a sve, kako kaže, u pravcu diskreditacije sveštenika, poput one koja je svojevremeno vođena protv nekoliko vladika SPC, preko jednog beogradskog dnevnog lista.

- Ne vjerujem da će uspjeti ovoga puta, taj tim za hibridno djelovanje nije se proslavio u Banjaluci. Da se razumijemo, oni djeluju preko domaćih ljudi - upozorava Ćeranić.

On ukazuje da hibridno ratovanje predstavlja novi termin za "staru nauku". Na pitanje kako se odbraniti, odgovara:

- To možemo učiniti kontramjerama, razotkrivanjem stvarnih namjera protivnika, informisanjem građana. Šampioni u hibridnom ratovanju su Britanci i Amerikanci, koji često za ono što rade optužuju protivnika, uglavnom Ruse. Pa u Crnu Goru je došao tim zbog izmišljene ruske prijetnje i sve što bude činio biće u funkciji slamanja patriotskih snaga. Rusija, a na Balkanu Srbija, pravoslavlje - to su glavne mete. Ovdje se radi o metodama ratovanja za koje je u bivšem socijalističkom sistemu bio uvržen pojam "specijalni rat". Moja generacija je o tome učila kroz koncept ONO i DSZ. Znači, radi se o širokom spektru nevoljnih metoda kojima se napada ciljana zemlja (finansijski udari, špijunaža, plasiranje dezinformacija).

Stručnjaci ukazuju na to da se, uz pojavu novih tehnologija, specijalni ratovi danas vode preko interneta, pri čemu prednjači upotreba društvenih mreža. Inače, prije godinu dana čelnici NATO usaglasili su se da osnuju tzv. timove za podršku, kako bi saveznicima, na njihov zahtjev, u svakom trenutku pružili adekvatnu pomoć. Crnogorsko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je kontrahibridni NATO tim boravio u Crnoj Gori od 21. do 27. novembra prošle godine "kako bi pomogao u očuvanju stabilnosti države".