latinica  ћирилица
13/01/2020 |  11:40 | Autor: SRNA

Inicijativa da đaci porijeklom iz Srpske uče o otadžbini

Generalni konzul BiH u Frankfurtu Lučiano Kaluža izjavio je Srni da je pokrenuta inicijativa da učenici porijeklom iz Republike Srpske, koji žive u Njemačkoj, u okviru dopunske nastave na srpskom jeziku uče o istoriji, geografiji i kulturi Srpske.
Đaci - Foto: ilustracija
ĐaciFoto: ilustracija

Nastava na srpskom jeziku trenutno se izvodi prema planu i programu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, ali je, na osnovu potrebe djece porijeklom iz Republike Srpske koja je pohađaju ili su se izjasnila da žele da je pohađaju, plan da bude dopunjena ovim gradivom.

Kaluža je naveo da je inicijativa pokrenuta nakon razgovora sa predstavnicima udruženja u Njemačkoj koja okupljaju pretežno članove porijeklom iz Srpske, a dobila je podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kao i Njegovog preosveštenstva vladike diseldorfskog i njemačkog Grigorija, koji je izrazio spremnost da se uključi u ovaj projekat.

- Na sastanku sa Dodikom zaključeno je da Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u najskorijem roku intenzivira raniju saradnju i pokrene ovu inicijativu prema Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, kako bi što prije bio usaglašen modalitet zajedničke organizacije dopunske nastave u inostranstvu. Dodik je dao punu podršku inicijativi i stavio na raspolaganje resurse za njenu realizaciju, sa čim je u potpunosti saglasna i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić - rekao je Kaluža.

On je naveo da je održan i sastanak sa direktorom Republičkog pedagoškog zavoda Predragom Damjanovićem, koji je naglasio da su koncept i materijali za dopunu udžbenika za dopunsku nastavu već pripremljeni, te da je na nivou ministarstava potrebno donijeti konačnu odluku o usaglašavanju i sprovođenju ovog procesa.

- Kako bismo prikupili dodatne informacije održano je nekoliko sastanaka i sa generalnim konzulima Srbije u Frankfurtu i Diseldorfu, kao i koordinatorom za dopunsku nastavu za Evropu, koju organizuje Srbija - istakao je Kaluža.

Prema njegovim riječima, riječ je o vrlo obimnom poslu, zbog čega je veoma važna koordinacija između konzulata BiH i Srbije, nastavnika i učenika.

- Generalni konzulat BiH u Frankfurtu i ja lično spremni smo da se maksimalno angažujemo tokom ovog procesa, kako bismo zajedno što prije našli model koji bi garantovao da učenici dobiju dodatna znanja iz otadžbine na kojima insistiraju. Spremni smo da koordinišemo cijeli proces - poručio je Kaluža.

Kaluža je podsjetio da Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara finansira dopunsku nastavu za dijasporu BiH i da je potrebno raditi na korištenju dijela i tih sredstava za podršku u organizovanju dopunske nastave na srpskom jeziku.

On je rekao da učenici koji su se izjasnili da uče srpski jezik pohađaju dopunsku nastavu koju organizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, a udžbenici sadrže lekcije iz geografije, istorije i kulture Srbije.

- Nesporno je pravo roditelja i učenika da se izjasne koju dopunsku nastavu žele da pohađaju i to pravo im moramo i u praksi garantovati. Osim toga, prvi put i djeca iz Srbije bi na ovaj način kroz redovnu nastavu stekla dodatna znanja o Republici Srpskoj, što je takođe veoma značajno - rekao je Kaluža.

Zbog nedavnih trendova u migraciji stanovništva broj djece iz Republike Srpske u Njemačkoj je povećavan, što je razlog više za ozbiljnije shvatanje pitanja njihovog obrazovanja, koje je imperativ kako bi bili sačuvani identitet i kultura srpskog naroda.