latinica  ћирилица
13/01/2020 |  17:15 ⇒ 17:17 | Autor: SRNA

Savjet bezbjednosti da razmotri položaj Srba i SPC u Crnoj Gori

Predstavnici studentskih organizacija Univerziteta u Beogradu zatražili su od vlasti u Srbiji da od Savjeta bezbjednosti UN i Savjeta Evrope zahtijevaju da razmotre položaj Srba i Srpske pravoslave crkve /SPC/ u Crnoj Gori.
Uručen zahtjevi srpskim vlastima (foto:  Tanjug / Tanja Valić) -
Uručen zahtjevi srpskim vlastima (foto: Tanjug / Tanja Valić)

Zatraženo je i da se crnogorski ambasador u Beogradu proglasi nepoželjnom osobom, da se odnosi sa Crnom Gorom svedu na konzularni nivo, te da se otkaže gostoprimstvo crnogorskim diplomatama kojima je, kako tvrde, ustupljen prostor u zgradama 40 srpskih ambasada u svijetu.

Predstavnici Studentskog kluba Pravnog fakulteta i drugih studentskih organizacija predali su danas na pisarnici Predsjedništva Srbije ove zahtjeve zbog krize u Crnoj Gori nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovijesti, prenose beogradski mediji.

U Crnoj Gori je krajem decembra usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji predviđa da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor vjernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.