latinica  ћирилица
13/01/2020 |  17:59 ⇒ 18:02 | Autor: SRNA

Gudeljević - Minasi: Što prije potpisati sporazum o zdravstvu

Ministar civilnih poslova u Savjetu ministara Ankica Gudeljević rekla je danas da bi što prije trebalo započeti proceduru za potpisivanje sporazuma sa Italijom koji definišu saradnju u zdravstvu.
Minasi i Gudeljević -
Minasi i Gudeljević

Gudeljevićeva je, tokom sastanka sa ambasadorom Italije Nikolom Minasijem, navela da se veliki broj oboljele djece iz BiH liječi u Italiji pod vrlo povoljnim uslovima, na Institutu Sant Orsola u Bolonji, te da bi liječenje bilo olakšano kada bi zemlje potpisale bilateralni sporazum.

Gudeljevićeva i Minasi su razgovarali i o uspostavljanju efikasnije saradnje dvije zemlje u područjima u kojima Ministarstvo civilnih poslova ima nadležnosti, saopšteno je iz Ministarstva.

- Želimo, prije svega, boljom i efikasnijom komunikacijom svih nivoa vlasti unutar BiH ubrzati stvari i stvoriti uslove u kojima ćemo u najkraćem roku imati usaglašene stavove prema našim inostranim partnerima - navodi se u saopštenju.

Minasi je podsjetio da je Italija drugi trgovinski partner BiH, odmah nakon Njemačke, što govori o zainteresovanosti njegove zemlje za BiH.

On je izrazio interesovanje da mladima, prije svega srednjoškolcima, budu predstavljene mogućnosti zapošljavanja u italijanske firme u BiH, kao i korištenja programa za zapošljavanje u području turizma.

Gudeljevićeva i Minasi su istakli dobru saradnju u oblasti kulture, a italijanski ambasador je izrazio očekivanje da će Gudeljevićeva učestvovati na konferenciji o saradnji u kulturi u Mediteranu, navodi se u saopštenju.