latinica  ћирилица
14/01/2020 |  09:47 | Autor: sputniknews.com

Lavrov: Ekstremisti iz Sirije prebacuju se u Libiju

Rusija će nastaviti da ulaže napore u rješavanje situacije u Libiji, potrebno je ohrabrivati sve libijske strane na dogovor, a ne rješavati stvari silom, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov (foto: srpskacafe.com) -
Sergej Lavrov (foto: srpskacafe.com)

Lavrov je naglasio da se ekstremisti iz Sirije prebacuju u Libiju.

Podsjetio je da su ranije lideri Turske i Rusije pokrenuli inicijativu za prekid vatre u Libiji i da su juče održani međulibijski pregovori.

- Nastavićemo napore u tom smjeru. Za sada nisu postignuti konačni rezultati - naveo je Lavrov.

- Sve napore koje sada ulažu i Evropljani, među kojima su Nijemci, Francuzi i Italijani, napore koje ulažu susjedi Libije Alžir i Egipat, kao i Ujedinjeni Arapski Emirati, Turska, Katar, Rusija – želimo da ujedinimo i svi radimo u istom pravcu i podstičemo sve libijske strane da dođu do sporazuma, umjesto da nastave da rješavaju stvari silom - precizirao je Lavrov.

On je objasnio da su snage NATO-a 2011. godine bombardovale libijsku državnost, a da posljedice te nezakonite "avanture" svijet i, prije svih, sami Libijci još osjećaju.

Ruski ministar rekao je da se ekstremisti iz Sirije, iz Idliba, prebacuju u Libiju kako bi tamo i dalje "mutili vodu".

Lavrov je objasnio da oko 90 odsto teritorije Sirije kontrolišu legitimne vlasti, a da na preostalim žarištima terorističke aktivnosti, prije svega u Idlibu, ekstremisti postepeno gube svoje položaje.

- Međutim, nažalost, veliki njihov dio prebacuje se u Libiju kako bi nastavio da muti vodu u toj zemlji - istakao je Lavrov.