X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
14/01/2020 |  11:25 ⇒ 19:37 | Izvor: dnevni avaz

Sulejmani pripremao terorističke napade u BiH (FOTO)

Američki Kongres predložio je 9. januara rezoluciju kojom se odaje počast pripadnicima oružanih snaga i obavještajne zajednice Sjedinjenih Američkih Država koji su obavili misiju u kojoj je ubijen iranski general Kasem Sulejmani.
Kasem Sulejmani (foto:agencije) -
Kasem Sulejmani (foto:agencije)

Rezolucija 466, međutim, otkrila je zastrašujuće detalje, između ostalog da je Sulejmani pripremao i terorističke napade u Bosni i Hercegovini.

Ovaj iranski general i vođa elitnog odreda "Kuds" Iranske nacionalne garde, ubijen je 3. januara u Bagdadu kada je njegov automobil pogođen preciznim projektilom.

(Foto: dnevni avaz)

Likvidaciju Sulejmanija naredio je lično američki predsjednik Donald Tramp zbog, kako je rekao, planiranja napada na državljane SAD i njihove ambasade. U rezoluciji se otkriva da je Sulejmani pripremamo brojne terorističke napade širom Evrope i svijeta, a ne samo na državljane SAD.

Kako je navedeno, Sulejmani je bio vođa korpusa Islamske revolucionarne garde Kuds, koja je okarakterisana kao teroristička organizacija koja je globalna prijetnja Sjedinjenim Državama i međunarodnoj zajednici.

Kongres tvrdi da je Sulejmani bio arhitekta terorističkih napada u Iraku, Avganistanu i drugim mjestima u kojima je ubijeno stotine državljana SAD i drugih osoba, a da su korišteni oružje i improvizirane eksplozivne naprave terorističke jedinice kojom je rukovodio.

Svi napadi

Navodi se da je, između ostalog, Sulejmani planirao napade i 31. decembra 2019. godine na ambasade Sjedinjenih Država u Bagdadu, Iraku, kao i da je planirao napade u Njemačkoj, BiH, Bugarskoj, Keniji, Bahreinu, Turskoj i drugim zemljama, istaknuto je.

Podržao atentat na ambasadora Sudijske Arabije

Istaknuto je takođe da je Sulejmani planirao ili podržavao brojne druge smrtonosne terorističke napade na Sjedinjene Države i njihove saveznike, uključujući i 2011. godinu i atentat na ambasadora Saudijske Arabije u SAD Adela el-Džubejra.

Sulejmanijevo ubistvo dovelo je do novih zaoštravanja odnosa između Irana i SAD. Irak je zatražio da vojnici SAD napuste državu, a prošle sedmice Iran je napao balističkim raketama dvije američke baze u Iraku.

Povezane vijesti:

Džaferović se sastajao sa Sulejmanijem tokom rata u BiH?