latinica  ћирилица
14/01/2020 |  17:29 ⇒ 17:30 | Autor: SRNA

Suđenje Drekoviću: Samostalno donošene odluke o upotrebi artiljerije

Nekadašnji komandant isturenog komandnog mjesta Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH na području Bjelimića Hamid Selimović izjavio je danas u Sudu BiH da je bio zadužen "za organizovanje odbrane" na tom području i da je, po potrebi, mogao samostalno donijeti odluku o upotrebi atriljerijskog oruđa manjeg dometa.
Suđenje Drekoviću - Foto: RTRS
Suđenje DrekovićuFoto: RTRS

Na suđenju generalu takozvane Armije BiH Ramizu Drekoviću za ratni zločin nad srpskim civilima u Kalinoviku 1995. godine, Selimović je rekao da je od 13. juna 1995. godine, od kada je zvanično postavljen na tu dužnost naredbom komandanta korpusa Drekovića, svojim podređenim šest puta izdao usmenu naredbu za otvaranje vatre na pripadnike Vojske Republike Srpske.

- Uglavnom se to dešavalo noću, kada bi uočili kretanje kolone srpske vojske prema Bjelimićima ili Treskavici - naveo je Selimović.

Ovaj svjedok Tužilaštva BiH potvrdio je da je svoja zaduženja u Odžacima, na području Bjelimića, izvršavao u skladu sa naredbama Drekovića, od kojeg su mu naređenja iz komande u Јablanici stizala printanom vezom.

Selimović je objasnio da je Drekovićeva naređenja proslijeđivao pomoćniku komandanta za atriljeriju Edinu Čajiću koji ih je realizovao kako je napisano u naredbi.

- Sve naredbe su izvršavane, o čemu su pomoćnici komandanata svih jedinica redovno pismeno informisali komandu korpusa. Major Mustafa Škampo je na Bjelimićima vodio ratni dnevnik o korištenju atriljerijskog oruđa i broju ispaljenih granata koji je dostavljao komandi - rekao je svjedok, dodajući da su uglavnom djelovali na području vrhova Treskavice.

Prema njegovim riječima, Dreković je na Bjelimiće došao samo jednom, kada je sa komandantima svih jedinica i njihovim pomoćnicima razgovarao o njihovom položaju.

Svjedok je naveo da su iz komande korpusa dobijali planske dokumente o vođenju operacija iz svih oblasti koji su se donosili na sastancima u Јablanici.

Tokom svjedočenja, Selimović je rekao da je Dreković zahtijevao "poštivanje planskih propisa i ženevskih konvencija, te da nikada nije odobrio upotrebu artiljerije van utvrđenog plana", dodajući da on lično nije imao saznanja da se pojedinci nisu pridržavali tog naređenja.

On je izjavio da su imali obavještajne podatke da je u Kalinoviku bila stacionirana srpska vojska i policija, te da su "neposrednim posmatranjem vidjeli helikoptere kojim su, uz podršku Specijalne policije, prevoženi srpski vojnici prema njihovim položajima na Bjelimićima i Treskavici".

Prema optužnici, Dreković je u proljeće 1995. godine izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog Srbima.

U optužnici je navedeno da je u granatiranju tokom maja i juna 1995. godine ubijeno petnaestogodišnje dijete, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih, te razoreno više objekata.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. januar.