X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
14/01/2020 |  17:39 ⇒ 17:42 | Izvor: SRNA

Istraga i optužnica protiv šestoro Srba - sarkastična

U četvrtak, 16. januara, navršavaju se dvije godine od ubistva predsjednika Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića ispred sjedišta ove stranke u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.
Ubistvo Olivera Ivanovića (Foto: novosti.rs) -
Ubistvo Olivera Ivanovića (Foto: novosti.rs)

Iz SDP-a navode da će u četvrtak položiti cvijeće i prislužiti svijeće na mjestu ubistva Ivanovića.

Potpredsjednik SDP-a Ksenija Božović rekla je Srni da je 2. decembra prošle godine podignuta optužnica protiv šest lica osumnjičenih za umiješanost za ubistvo Ivanovića, ali da je izvjesno da je istraga vođena u krivom pravcu.

Ona je ocijenila da je istraga vođena više s ciljem zataškavanja tragova ovog zločina, a manje radi pronalaženja nalogodavaca i izvršilaca.

- Dvije godine su protraćene u prepucavanjima i smišljenim saslušanjima, sada i optužnici protiv lica koja, poput sekretarice SDP-a Silvane Arsović, ni u kom smislu nisu umiješana u ubistvo - kaže Božovićeva.

Advokat Ljubomir Pantović ocijenio je u izjavi Srni da su istražni postupak i optužnica sarkastični i da je rezultat istrage besmislen jer se ne zna ko je naredio, a ko počinio ubistvo.

On smatra da se specijalni tužilac tokom dvogodišnje istrage bavio perifernim pitanjima i da bi u narednom, što skorijem periodu morao da usmjeri istragu na pronalaženje naredbodavca i izvršilaca ubistva Olivera Ivanovića.

- Svaka druga aktivnost, pa i suđenje koje će početi 11. februara, je odvlačenje pažnje i skretanje sa osnovnog cilja - podizanja optužnice protiv nalogodavca i izvršilaca - zaključio je on.

Advokat Nebojša Vlajić smatra da je problem u nepostojanju saradnje istražnih organa Srbije i samoproglašenog Kosova i to što do sada nisu razmijenjene informacije između Bograda i Prištine o rezultatima istrage i saznanjima tokom protekle dvije godine.

- Sve dok se ne dogodi razmjena informacija ili bar jedna strana ne iznese javnosti svoje rezultate istrage o nalogodavcu i izvršiocu, čime će natjerati drugu da odgovori svojim nalazima, istraga će tapkati u mjestu, čime se se stvara prostor da nikada ne bude rasvijetljeno ubistvo Olivera Ivanovića - smatra Vlajić.

On je uveren da bi se ubistvo Ivanovića ubrzo rasvijetlilo ukoliko bi postojala politička volja da se nadležnom tužiocu dostave sve informacije, da se izvrši razmjena informacija, kako bi nadležni tužilac i sudovi radili svoj posao bez političkog upliva.

Za umiješanost u ubistvo Olivera Ivanovića optuženo je šestoro Srba sa sjevera Kosova - policajci Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković, Žarko Јovanović i Rade Basara, te civili Marko Rošić i Silvana Arsović.

Specijalni tužilac Sulj Hodža uhapšene Srbe tereti za više krivičnih djela - učešće ili organizovanje organizovane kriminalne grupe, zloupotrebu položaja ili službenih ovlaštenja, pomoć u izvršenju krivičnog djela teško ubistvo, neovlašteno posjedovanje oružja, otkrivanje službene tajne i prepravljanje dokaza.

U optužnici se navodi da je Ivanović ubijen iz političkih motiva, a dvojica Srba sa sjevera Kosova - potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić i biznismen Zvonko Veselinović, iako nisu optuženi, označeni su kao organizatori kriminalne grupe formirane 2011. godine, i naznačeno je da su u bjekstvu.

U optužnici se navode i imena policajaca, bivšeg šefa operative Kosovske policijske službe za region sjever Željka Bojića i šefa istraga za region sjever Milana Ristovića, koji su navodno po nalogu Radoičića i Veselinovića snimke sa nadzornih kamera skinuli i ponijeli sa sobom mada su dio snimaka na kojima se ne mogu identifikovati počinioci ubistva predali tužilaštvu.

Njih dvojica su, kako se navodi u optužnici, nadgledali tok istrage i o tome obavještavali organizatore kriminalne grupe, a Bojić je prema nalazima istrage navodno bio "mozak kriminala na severu Kosova" preko koga je Radoičić imao direktan uticaj u KPS-u.

Bojić i Ristović su u bjestvu i za njima je, kao i za Radoičićem i Veselinovićem raspisana potjernica.

Porodica Olivera Ivanovića, rodbina, prijatelji i članovi SDP-a apeluju na nadležne vlasti i međunarodne institucije da se pronađu naredbodavci i izvršioci ubistva.

Oliver Ivanović ubijen je sa šest metaka koji su ispaljeni iz automobila u pokretu u trenutku kada je prilazio zgradi u kojoj se nalazi sjedište SDP-a.