latinica  ћирилица
14/01/2020 |  18:13 ⇒ 18:14 | Autor: SRNA

Predsjednik opštine Budva: Poništiti Zakon o slobodi vjeroispovijesti

Predsjednik opštine Budva Marko Carević zatražio je zakazivanje sjednice Skupštine opštine po hitnom postupku sa prijedlogom donošenja deklaracije za poništenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti jer ogromna većina građana Crne Gore ne podržava usvojeno zakonsko rješenje.
Budva (Foto: cdm.me) -
Budva (Foto: cdm.me)

Carević je istakao da je nedopustivo da se tako značajan zakon donosi na silu, bez javne rasprave i konsultovanja sa građanima, saopšteno je iz kabineta predsjednika opštine Budva.

- Brojne litije i molebani u gradovima širom Crne Gore, regiona, kao i one u našoj opštini, obavezuju nas kao lokalnu vlast da poštujemo volju naših građana i iskažemo nezadovoljstvo i neslaganje sa usvojenim zakonom, te uradimo sve što je u našoj nadležnosti da se taj akt izmijeni ili poništi - naglasio je predsjednik opštine.

U deklaraciji piše da se opština Budva zalaže za puno poštovanje vjerskih prava i sloboda pripadnika svih vjeroispovijesti u Crnoj Gori, međuvjerskog i međunacionalnog sklada i uvažavanje svih vjerskih zajednica na ravnopravnoj osnovi.

Imajući u vidu da se predmetnim zakonom, koji je usvojila Skupština Crne Gore dana 27. decembra prošle godine, krše osnovna ljudska prava i slobode u koje spada pravo na slobodu vjeroispovijesti, kao i da se na nasilan način pokušava oteti imovina Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, povrijeđen je Ustav Crne Gore, te zakon treba poništiti, navodi se u deklaraciji.

- Opština Budva pokreće inicijativu da se predmetni zakon poništi i pristupi postupku usvajanja novog zakona kojim će se na ravnopravan, demokratski i civilizovan način regulisati odnosi između države i vjerskih zajednica, poštujući norme i standarde međunarodnog prava i najviših civilizacijskih vrijednosti savremenog svijeta, uvažavajući specifičnost pravnog položaja SPC u Crnoj Gori - navodi se u deklaraciji.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti predviđa da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor vjernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.