latinica  ћирилица
14/01/2020 |  19:05 | Autor: SRNA

Linta: Hitno riješiti problem ćiriličnih udžbenika u Hrvatskoj

Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije treba da kod hrvatskog Ministarstva obrazovanja insistira na tome da srpski učenici prvog, petog i sedmog razreda osnovnih škola u Hrvatskoj što prije dobiju udžbenike na maternjem jeziku, bez kojih su od početka školske godine, poručuje predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

- Srpski učenici ovih razreda u Hrvatskoj nemaju udžbenike na maternjem od početka školske godine sa licemjernim i providnim obrazloženjem da se kasni sa prevodom sa hrvatskog na srpski jezik, a zatim i zbog tobožnje procedure provjere udžbenika - navodi Linta u pisanoj izjavi.

On ocjenjuje da srpski učenici u Hrvatskoj nemaju udžbenike na srpskom jeziku i ćirilici zbog šovinističke i revizionističke politike Vlade Andreja Plenkovića.

Linta ističe da je riječ o još jednom u nizu dokaza da je Hrvatska država mržnje i netrpeljivosti prema Srbima, srpskom jeziku, ćirilici i svemu što je srpsko.

Linta naglašava da je ovaj problem potrebno riješiti u što kraćem roku, a u slučaju da Hrvatska to ne učini, Srbija treba da upozna međunarodne organizacije, prije svega, Evropsku uniju, o brutalnom kršenju prava srpske zajednice sa krajnjim ciljem njihove asimilacije ili iseljavanja.

- Poznato je da Hrvatska više od 17 godina brutalno krši Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina koji je Hrvatski sabor usvojio krajem 2002. godine kao jedan od uslova za početak pregovora sa EU. Prema pomenutom aktu, Srbi imaju pravo na službenu upotrebu srpskog jezika i ćirilice, a u praksi je navedena odredba mrtvo slovo na papiru - navodi Linta.

On ukazuje da su preostali Srbi u Hrvatskoj građani trećeg reda koje konstantno bivaju kvlaifikovani kao "remetilački faktor i dežurni krivac za sve loše".

- Vrhunski je cinizam da Hrvatska traži od Srbije da ispuni brojne uslove u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, a sistematski sama krši evropske vrijednosti kao što su ljudska prava i prava manjina, vladavina prava, antifašizam i brojne druge - napominje Linta.