latinica  ћирилица
14/01/2020 |  19:33 ⇒ 21:24 | Autor: RTRS

Stranačke konsultacije o Božoviću: Stav SDA biće poznat u četvrtak

U Sarajevu je održan sastanak delegacija SNSD-a i SDA, na kojem je razgovarano o tačkama dnevnog reda naredne sjednice Predstavničkog doma, kao i o imenovanju Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

I dok je za SNSD imenovanje Božovića nesporno, SDA će konačnu odluku o ovom pitanju donijeti na sjednici koja će biti održana u četvrtak.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi da u četvrtak, 16. januara, odluči da li će Mlađen Božović biti imenovan za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara. Za predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltiju, izbor Božovića nije sporan , jer je već ranije najavljeno da će biti imenovani svi ministri koji prođu provjere.

- Јa ne vidim da ima tu neki problem. Priča oko gospodina Božovića se otvorila u javnosti. Ni sam ne znam oko kojih tema. Dogovor je bio između nas da onaj kandidat koji nema primjedbi od strane SIPA-e i CKIK-aa bude izabran bez obzira na stavove nekih drugih - rekao je Tegeltija.

Komisija Predstavničkog doma za pripremu izbora Savjeta ministara početkom januara nije podržala Božovićevo imenovanje za ministra. SDA zajedno sa SBB-om tada nije dala zeleno svjetlo za ovo imenovanje. Ni nakon današnjeg sastanka, iz SDA još ne žele da kažu hoće li podržati Božovića na sjednici Predstavničkog doma.

- Što se tiče izbora Božovića, stav SDA će biti poznat do četvrtka do početka sjednice. To je ono što vam mogu reći u ovom trenutku - izjavio je generalni sekretar SDA Halid Genjac.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik upozorio je da bi ponovno osporavanje Božovićevog izbora značilo novu krizu u BiH. Delegacije SNSD-a i SDA su, kako su naveli Tegeltija i Genjac, razgovarali i o ostalim tačkama dnevnog reda, koje će se naći na sjednici Predstavničkog doma, 16. januara. O tome su, kažu, imali više saglasnosti.