latinica  ћирилица
15/01/2020 |  10:22 ⇒ 11:16 | Autor: SRNA

Namješteni zločin poslužio za bombardovanje i razaranje Srbije

Dana 16. januara 1999. godine desio se "slučaj Račak", navodni masakr nad Albancima, odnosno, kako se poslije ispostavilo, namješteni zločin u kome su teroristi proglašeni za civile da bi se dobio povod za NATO bombardovanje Srbije.
NATO bombardovanje  u Srbiji - Foto: Glas Srpske
NATO bombardovanje u SrbijiFoto: Glas Srpske

Јedan od glavnih stratega namještenog zločina bio je šef misije OEBS-a na Kosovu i Metohiji Vilijam Voker, koji je optužio srpske snage da su masakrirale 45 nenaoružanih Albanaca u selu Račak - za koje se ispostavilo da su, zapravo, pripadnici terorističke OVK.

Helena Ranta, finski stomatolog forenzičar i član međunarodne istražne komisije, koja je bila formirana da bi utvrdila šta se dešavalo u selu Račak, na konferenciji za štampu 17. marta 1999. godine u Prištini u prostorijama OEBS-a nije dala nikakav konačan sud o slučaju.

U svom izlaganju nije odgovorila na pitanje o načinu na koji su žrtve ubijene. Ubistva etničkih Albanaca nazvala je "zločinom protiv čovječnosti", ali ga nije nazvala "masakrom".

Novinari su uočili nejasnoću da su se umjesto "parafinske rukavice" koristili moderniji test /SEM-EDX/, koji je, prema riječima Rante, pouzdaniji.

Izjavu da je riječ o nenaoružanim civilima bazirala je na tome da poginuli u džepovima nisu imali municiju.

Međutim, 2008. godine Ranta u autobiografskoj knjizi navodi da je izvještaj o tom događaju pisala pod pritiskom tadašnjeg šefa misije OEBS-a na Kosovu Vilijama Vokera i Ministarstva spoljnih poslova Finske.

U knjizi je napisala da je Voker u zimu 1999. tražio od nje da u izvještaju bude ubjedljivija o navodnim srpskim zločinima u Račku i da su trojica civilnih službenika finskog ministarstva tražili "dublje zaključke" u izvještaju.

Kako piše u knjizi finske forenzičarke, Voker je prelomio drvenu olovku napola i gađao je njenim dijelovima, jer nije bio zadovoljan navodima u kojima ona nije koristila "dovoljno ubjedljiv jezik" kada je riječ o Račku.

U dokumentarnom filmu "Kraj - osuđeni na progonstvo" ruskim autorima Јevgeniju Baranovu i Aleksandru Zamislovu ispričala je da je "Voker bio užasnut rezultatima istrage".

- Bila sam zbunjena i nisam bila spremna da mu odgovorim. To su bila tijela terorista, srpskih vojnika i mještana. Ovaj izvještaj koji vam sada pokazujem nikada nije objavljen, a njegov sadržaj malo ko zna. Sada sam spremna da javno govorim o rezultatima istrage - navela je Ranta, pokazujući originalni izvještaj pred kamerom.

"Slučaj Račak" poslužio je NATO-u kao povod za bombardovanje Srbije, ubijanje civila, uništavanje infrastrukture i otimanje Kosmeta.

Račak je jedan u nizu namještenih medijskih slučajeva koji su tokom devedesetih godina 20. vijeka služili za uvođenje sankcija i kažnjavanje Srbije i Srba.