latinica  ћирилица
15/01/2020 |  10:33 ⇒ 11:15 | Autor: SRNA

Srpski istoričari trebalo bi da uđu u zapadne arhive

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić rekao je da istoričari iz ovog centra već rade na klasifikovanju i izučavanju dostupnih dokumenata iz arhiva Velike Britanije, ali i drugih zemalja.
Državni arhiv Velike Britanije (Foto: geograph.org.uk) -
Državni arhiv Velike Britanije (Foto: geograph.org.uk)

On je dodao da je sa direktorom Instituta za savremenu istoriju iz Beograda Predragom Markovićem nedavno postigao dogovor o zajedničkom radu.

- U pripremi je izrada zajedničke deklaracije kojom će stvari biti preciznije definisane, između ostalog i pitanja pristupa stranim arhivama i zajednički rad na izučavanju dostupnih arhivskih dokumenata - naveo je Kojić.

On podržava ideju ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da bi istoričari iz Srbije trebalo ozbiljnije da se posvete izučavanju britanskih, ali i arhiva drugih zemalja iz najbliže istorije, te naglašava da je uvjeren da ju je iznio u javnost nakon razgovora sa Markovićem, koji je visoki funkcioner SPS-a.

- Mi u Republičkom centru već skidamo dokumenta iz britanskog i drugih arhiva koja su javno dostupna i radimo na njihovoj klasifikaciji. Uvjeren sam da će nakon potpisivanja deklaracije koju sam pomenuo taj rad biti dodatno intenziviran - rekao je Kojić za Glas Srpske.

Profesor na banjalučkom Filozofskom fakultetu Boško Branković kaže da Srpska ima kapacitete za izučavanje stranih arhiva, ističući da se nada da će nadležni prepoznati značaj tog posla.

- Na oba javna univerziteta u Srpskoj upisani su studenti drugog ciklusa studija koji se bave najbližom istorijom i koji su sigurno sposobni i spremni da se bave izučavanjem arhiva. Međutim, ne treba srljati, jer svaka zemlja ima svoja pravila i zakone o arhivama, pa se u nekima arhive otvaraju poslije 25 godina, negdje poslije 50, a negdje i tek poslije stotinu godina - kaže Branković, koji je istoričar.

On dodaje da britanska dokumenta, koja su nedavno objelodanjena, potiču iz diplomatskih arhiva i da su svakako podobna za izučavanje.

Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić podržava ideju koju je iznio ministar spoljnih poslova Srbije, ističući da su Institut za savremenu istoriju i Institut novije istorije Srbije svakako najreferentnije ustanove za taj posao.

- Naravno da i u Srpskoj, kada je riječ o istoričarima, imamo kapacitet za to, ali postoji i materijalni momenat. Nijedan arhiv ne može biti istražen za dan ili dva, a boravak našeg istoričara u Londonu ili bilo kojoj drugoj destinaciji košta. U svakom slučaju i bez obzira na to šta će eventualno biti pronađeno, podržavam tu ideju - naglasio je Stojnić.

Dačić je ideju o izučavanju britanskih, ali i arhiva drugih zemalja iz najbliže istorije iznio nakon nedavnog objavljivanja dokumenata iz britanskog arhiva koji pokazuju da vrh Republike Srpske nije imao plan ni da osvoji Srebrenicu, a kamoli da počini zločin u toj enklavi.