X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
15/01/2020 |  10:56 ⇒ 14:16 | Izvor: sputniknews.com

Švedska priznala: Slali smo lažnog oficira u NATO i na Kosovo

Švedske oružane snage slale su lažnog oficira, čija je vojna karijera sada pod istragom, u sjedište NATO saveza u Belgiji. Lažni oficir bio je i na KiM.
Vojska Švedske (Foto: swissinfo.ch) -
Vojska Švedske (Foto: swissinfo.ch)

Šveđanin, čiji identitet nije otkriven, je lagao da je završio vojnu školu 1999. godine, a zapravo je nikada nije pohađao. On je falsifikovao diplomu koristeći potpis nepostojećeg generala.

- Naravno, nije dobro što se ovo dogodilo. Moramo slati prave oficire na ove pozicije i osigurati da imamo pravo znanje o osoblju - izjavio je vojni istražitelj.

Lažni oficir služio je kao kapetan na Kosovu i Metohiji, te kao major u Avganistanu gdje je bio zadužen za bezbjednost informacija. Za to je morao da ima posebno obrazovanje, koje on nije posjedovao, navodi Sputnjik Internešnel.

On je 2013. godine dodijeljen NATO-u. Prevara nije otkrivena sve do 2018. godine, a otkrila ju je Obalska straža, u kojoj je lažni oficir zauzimao visok položaj i imao pristup povjerljivim informacijama.

Obalska straža tvrdila je da ga je smijenila sa posla i upozorila oružane snage u decembru 2018. godine, nakon otkrića da je lagao. Uprkos činjenici da je vojska upozorena, on je 2019. izabran za člana švedske misije u UN u Maliju.

- Totalno nerazumljivo i veoma zabrinjavajuće za saradnju Švedske i NATO saveza - rekla je NATO stručnjak En-Sofije Dal.

Ministar odbrane priznao je da je primio informaciju od ministra pravde o čovjeku iz Obalske straže sa "sumnjivom biografijom".

Komandant Mikael Biden saznao je prije par dana za ovaj bezbjedonosni rizik i naredio istragu zašto komanda nije odmah reagovala po primanju izvještaja.

- Ovakve stvari ne smijeju da se dešavaju i sada moramo sve da razjasnimo - rekao je on, ocijenivši situaciju kao ozbiljnu.

Švedska, koja je posljednji put ratovala prije 200 godina, počela je da jača odbrambenu saradnju sa NATO i, na bilateralnom nivou sa SAD.