latinica  ћирилица
15/01/2020 |  13:51 ⇒ 13:59 | Autor: RTRS

Zašto su pripadnici SAЈ-a pjevali pjesmu "Јunaci sa Košara"? (VIDEO)

Pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Republike Srpske otpjevali su na svečanom defileu u Banjaluci, povodom 9. januara - Dana Republike, pjesmu "Јunaci sa Košara", poslavši poruku da je Republika Srpska svetinja za koju je malo dati i život.
Dan Republike (Foto: Vladimir Milaković) - Foto: RTRS
Dan Republike (Foto: Vladimir Milaković)Foto: RTRS

Naime, upravo bitka na Košarama 1999. godine predstavlja sinonim otpora srpskog naroda pred najezdom albanskih vojnika i NATO aviona. To je i MUP-u Srpske bio povod da pokaže da Srpska neće i ne smije pokleknuti ni pred mnogobrojnijim i mnogo jačim od sebe, ako smo jedinstveni.

Ova pjesma je u izvornom obliku posvećena srpskim sinovima koji su se na karauli Košare na tadašnjoj jugoslovensko-albanskoj granici bespoštedno i hrabro borili i čuvali Srbiju, a mnogi od njih nastradali su prilikom najezde albanskih vojnika i NATO aviona 1999. godine. Rijeke krvi i mnogo mladih života je palo za Kosovo i Metohiju, a do posljednjeg dana ovi, većinom golobradi mladići, hrabro su držali karaulu Košare, borili se i čuvali Srbiju od napada iz Albanije 1999. godine. Prema zvaničnim podacima, na rejonu karaule Košare na jugoslovensko-albanskoj granici palo je 108 boraca, što je najviše na cijeloj teritoriji tada zahvaćenoj ratom. Zato se taj događaj smatra sinonimom otpora srpskog naroda tokom NATO agresije.

Herojima najvažnije bitke u modernoj istoriji odata je počast nebrojeno puta na različite načine. Pripadnici najelitnije jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske izvođenjem ove pjesme odali su zahvalnost za njihova herojska djela i poručili da još ima junaka koji su spremni da se do posljednjeg bore za slobodu, čija je cijena, kao što kaže pjesma, veoma skupa.

Pripadnici SAЈ-a su ujedno oživjeli sjećanje na heroje sa Košara, ali i svima poslali poruku da su spremni da čuvaju Republiku Srpsku do posljednjeg među nama, jer je Republika Srpska svetinja za koju su hiljade boraca položile život tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata od 1992. do 1995. godine.

Svi oni, na čelu sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske, Draganom Lukačem, koji je pokazao hrabrost u proteklom ratu, pokazali su spremnost, želju i odanost Republici Srpskoj, i to na dan njenog nastanka - 9. januara, a na oduševljenje svih prisutnih. I to je još jedan pokazatelj da Republika Srpska treba i mora da nastavi sa jačanjem svojih institucija, a posebno Policije Republike Srpske kao garanta bezbjednosti i slobode.

I zato - "Ko ne pamti podvig s Košara junaka, nek ga prati kletva kosovskih junaka" - koja nam je svima dobro poznata.

Izvor: banjaluka.net