latinica  ћирилица
15/01/2020 |  14:28 | Autor: RTRS

Kostić: U Crnoj Gori graditi mostove, a ne kopati rovove

Predsjednik Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/ Vladimir Kostić ocijenio je danas da pri rješavanju pitanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori treba graditi mostove, a ne kopati rovove.
Vladimir Kostić (Foto: N1) -
Vladimir Kostić (Foto: N1)

- Izvršni odbor SANU bio je među prvim zvaničnim institucijama koje su dale podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ i insistirao na rešavanju tih stvari. I dalje insistiramo na građenju mostova, a ne na kopanju rovova - rekao je Kostić na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio aktivnosti SANU za prvi kvartal ove godine.

Kostić je, ponavljajući podršku SPC, ukazao da bi SANU mogla da pomogne u razmatranju istorijskih, političkih, religijskih, kulturnih i drugih problema koji nastaju usljed koraka kakav je crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

On je rekao da SANU sa Srpskom pravoslavnom crkvom ima bliske odnose o čemu svjedoči čitav niz zajedničkih akcija, bez obzira da li im se, po različitim pitanjima, slažu stavovi.

Kostić je naglasio da je SPC, bez obzira da li je neko vjernik ili ne i šta misli o aktuelnoj situaciji u Crnoj Gori, najstarija srpska institucija koja zavređuje poštovanje.

Izvršni odbor SANU je u decembru izrazio podršku SPC u Crnoj Gori, odnosno Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, primjećujući da je suočena sa napadima vlasti u Crnoj Gori i sa željom da očuva svoj identitet i integritet, kao i istorijsku istinu.