latinica  ћирилица
15/01/2020 |  14:34 | Autor: SRNA

Zatraženo produženje pritvora za Keserovića

Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora naredna dva mjeseca za Јasmina Keserovića, jednog od sedam osumnjičenih za učešće na sirijskom ratištu koji su 19. decembra prebačeni u BiH, zbog opasnosti od bjekstva, uticaja na svjedoke, mogućeg ponavljanja djela i jer je riječ o krivičnom djelu za koje se može odrediti zatvor deset godina ili više.
Јasmin Keserović - Foto: Screenshot/YouTube
Јasmin KeserovićFoto: Screenshot/YouTube

Tužilac Ćazim Hasanspahić rekao je da Tužilaštvo BiH sada traži produženje pritvora i iz drugih posebnih razloga, a ne samo zbog opasnosti od bjekstva, jer je istraga proširena i u prijedlogu su priloženi dokazi koji se odnose na više osoba koje su boravile u Siriji i viđale tamo osumnjičenog Keserovića.

U narednom periodu, rekao je Hasanspahić, vršiće se dodatne provjere i ispitivanja onih koji su se u međuvremenu vratili iz Sirije, te da postoji opravdana sumnja da će Keserović, svjestan težine krivičnog djela za koje se sumnjiči, uticati na svjedoke, prenosi Birn.

- Uz prijedlog smo dostavili i video-zapis na kome se bez sumnje nalazi Јasmin Keserović koji poziva muslimane širom Evrope i svijeta riječima: "Ustanite muslimani, ubijajte hrišćane i njihove sluge, postavljajte im eksploziv... ubijajte ih onako kako ste u mogućnosti. Nemojte praviti razliku između civila i vojnika" - naveo je tužilac.

Prema Tužilaštvu, izlaskom Keserovića na slobodu, bila bi uznemirena javnost koja je u velikoj mjeri bila upoznata o ovom videu.

On je rekao da je potjernica za Keserovićem raspisana 2015. godine, a da je on među prvima 2013. otišao u Siriju, o čemu postoje materijalni dokazi, te da sedam godina nije bio dostupan pravosuđu BiH.

- Među dokazima je i izjava njegovog oca, DŽevada Keserovića, koji ga je pozivao da se vrati, ali Keserović nije imao izraženu želju za povratak, već je suprotno pozivao i ostale članove porodice da mu se pridruže -rekao je Hasanspahić.

Senad Dupovac, advokat Keserovića, ocijenio je da su navodi Tužilaštva "bombastični", zatraživši blaže mjere, odnosno kućni pritvor za svog branjenika.

On je rekao da je Keserović otišao u Siriju u momentu kada teroristička organizacija Islamska država nije postojala i kada nije bilo odluke o tome da je to teroristička organizacija.

U to vrijeme, prema Dupovcu, postojalo je "Arapsko proljeće" u Siriji.

- Sam odlazak u Siriju nije krivično djelo... U kontekstu snimka Tužilaštvo nije navelo ko je, kad i gdje snimao video i ko ga je objavio - naveo je Dupovac, tvrdeći da je Keserović u vrijeme nastanka videa bio u kurdskom logoru.

On je istakao da Keserović nije pokušavao ukloniti nikakve tragove i dokaze, te da su nabrojani svjedoci iz prijedloga Tužilaštva BiH za produženje pritvora u stvari istražitelji Agencije za zaštitu BiH koji nisu boravili u Siriji, na što je tužilac Hasanspahić prigovorio, dodavši da se namjeravaju saslušati i određeni zaštićeni svjedoci.

Osim Keserovića, u BiH su prebačeni Emir Ališić, Senad Kasupović, Miralem Berbić i Hamza Labidi, Armen DŽelko i Muharem Dunić, koji su takođe osumnjičeni za učestvovanje na stranim ratištima i kojima je Sud BiH u decembru odredio jednomjesečni pritvor.

Dosad je Sud BiH osudio 26 muškaraca na ukupno 51 godinu i dva mjeseca zatvora zbog odlaska na ratišta u Siriji, pokušaja odlaska ili regrutovanja drugih osoba za tu svrhu.