latinica  ћирилица
15/01/2020 |  14:39 ⇒ 14:43 | Autor: SRNA

Majkić: Tragično što nema informacija o bezbjednosnom sektoru

Delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je danas da je tragično što parlament, kada je riječ o bezbjednosnom sektoru, već nekoliko godina nema stvarnu informaciju Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

Majkićeva je rekla da građani u BiH ne znaju u kavom bezbjednosnom okruženju žive.

Govoreći o imenovanjima delegata u Zajedničku komisiju za odbranu i bezbjednost i Zajedničku komisiju za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, Majkićeva je izrazila nadu da će biti učinjen značajan napor da bi se stiglo sve ono što je do sada propušteno.

- Naročito treba da se fokusiramo na to šta u narednom periodu potrebno uraditi kako bi se stanje bezbjednosti dovelo bar na nivo da građani BiH imaju osjećaj da žive u zemlji u kojoj neko o tome brine - naglasila je ona.

Prema njenim riječima, i odbrambeni i obavještajni sektor "vuku" najviše sredstava iz budžeta BiH, a zahtijevaju posebnu pažnju.

- Nadam se da će i jedan i drugi sektor učiniti značajan napor, kao i nadležno ministarstvo, da će napraviti posao koji će davati mnogo više garancije građanima ove zemlje - rekla je Majkićeva.

Majkićeva je istakla da postoje principi na kojima se zasniva učešće u komisijama, navodeći da stranke koje su imale najveći broj predstavnika i u jednom i u drugom domu pretenduju da popune mjesta u ključnim komisijama kao što su ove dvije.

- Stranke svojom snagom odlučuju ko će biti član komisije, tako da tu nema ljutnje - rekla je Majkićeva novinarima nakon sjednice Doma naroda.

Kada je riječ o imenovanju Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara, ona je ponovila da je stav i prijedlog SNSD-a jasan i da se ništa nije promijenilo.

- Čekamo da vidimo kako će se partneri sutra odnositi prema tom pitanju. Ako se dogodi da budemo trebali mijenjati utvrđene stavove za izbore kandidata za pojedine funkcije na osnovu subjektivnih stavova, a da je njihova provjera prošla kroz sve zvanične institucije koje to rade, onda to znači da će nastati nova kriza u BiH - naglasila je Majkićeva.

Prema njenim riječima, treba sačekati sutrašnju sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj će se sve znati.

Govoreći o današnjem imenovanju delegata u delegaciju u Savjetu Evrope, Majkićeva je rekla da je kašnjenjem sa tim imenovanjem poslata loša poruka Evropi, te naglasila da je mnogo veći problem što BiH nije funkcionisala više od godinu dana, što njene institucije nisu radile, što su čekala sredstava za investiranje u zemlju.

- Nadam se da ukoliko ne bude nekih novih stvari koje mogu to osujetiti, da možemo stići to i da napravimo posao koji će biti koristan svima - rekla je ona.