latinica  ћирилица
15/01/2020 |  15:17 ⇒ 17:35 | Autor: RTRS

Prijedor: Inicijativa za smjenu predsjednika Skupštine

Odbornici skupštinske većine u Prijedoru podnijeli su inicijativu za smjenu predsjednika Skupštine, Ajdina Mešića. Kao razlog naveli su otežanu saradnju između predsjednika Skupštine i skupštinske većine.

Zbog otežane saradnje usporene su aktivnosti i obaveze Skupštine – navodi se u obrazloženju koje je podržalo 16 odbornika prijedorske Skupštine.

Aktuelni predsjednik član je SDA koja više nije dio skupštinske većine.

U demokratskim parlamentima predsjednik skupštine mora da bude dio većine, kaže predsjednik Gradskog odbora SNSD-a, Dalibor Pavlović.

- Vjerujemo da se oni nisu ni odmakli iz zagrljaja DNS-a i da su sve vrijeme pokušavali da budu i sa nama i sa njima a to jednostavno nije moguće - rekao je Pavlović.

Istog su mišljenja i u PDP-u. Smatraju da je saradnja narušena na posljednjim zasjedanjima.

- Na posljednja dva skupštinska zasjedanja SDA nije djelovala u skladu sa dogovorom sa skuptinskom većinom iz njima znanih razloga. Izgleda da je došlo do promjene političkog kursa - istakao je Dalibor Grabež, predsjednik GO PDP Prijedor.

Osim SNSD-a i PDP-a, inicijativu su podržali Samostalni klub odbornika, jedan samostalni odbornik i jedan odbornik SDS-a.

Iako je izvan skupštinske većine, SDS-ov predstavnik u lokalnom parlamentu, Radenko Stijepić, smatra da demokratska načela treba poštovati.

Kaže da je normalno da predsjednik Skupštine bude iz skupštinske većine da bi skupština mogla normalno da radi i da ne bi došlo do blokade.

Aktuelni predsjednik Skupštine, Ajdin Mešić u svom desetomjesečnom mandatu kaže da je imao korektnu saradnju sa svim odbornicima.

- Držali smo se poslovnika, držali smo se Statuta koliko god je to bilo moguće, pokušavali uvažavati jedni druge - naglašava Mešić.

Na narednoj sjednici slijedi glasanje o razrješenju, nakon čega bi trebalo da bude poznato ko će predsjedavati prijedorskom Skupštinom.