X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
15/01/2020 |  16:17 ⇒ 18:12 | Izvor: TANЈUG

Plenković: U Srbiju ide najbolji hrvatski i evropski diplomata

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u parlamentu da imenovanje ambasadora u Srbiji nije političko pitanje, da je Beograd važan i da je ideja da se u hrvatsku Ambasadu u Srbiji pošalje jedan od najiskusnijih, kako je rekao, ne samo hrvatskih, već evropskih diplomata.
Andrej Plenković - Foto: klix.ba
Andrej PlenkovićFoto: klix.ba

Plenković je tokom "premijerskog sata" odgovarao na pitanja poslanika, pa je u između ostalog komentarisao i žalbe SDP-a zbog žurbe da ambasador u Srbiji bude imenovan preij stupanja Zorana Milanovića na dužnost.

Plenković je rekao da ta procedura traje već mesecima.

- Koliko mi je poznato, riječ je o jednom jedinom imenovanju, ideja je da (u Srbiju) pošaljemo jednog od najiskusnijih, ne samo hrvatskih nego i evropskih diplomata, Hidu Biščevića - rekao je premijer.

To, istakao je, nije nikakvo političko pitanje, nikakva demonstracija poruka, nego normalna procedura da nam mjesto koje nam je politički bitno profunkcioniše, posebno kad smo ambasadora Gordana Bakotu iz Beograda poslali u Berlin.

"Kad postanete bivši, ostaćete bivši zauvijek"

Komentarišući buduću saradnju sa izabranim predsjednikom Zoranom Milanovićem, Plenković je objasnio da će sarađivati na temama na kojima premijer i predsjednik imaju zajedničke nadležnosti.

Na pitanje poslanika opozicionog SDP-a Šaše Đujića šta je mislio kada govori o "tvrdoj kohabitaciji", Plenković je rekao da se odnosi premijera i predsjednika moraju posmatrati u jednom kontekstu.

- Ovaj put je većina birača odlučila ovako, ne možemo tu ništa, možemo poštovati izborne rezultate i sarađivati u skladu sa Ustavom i zakonom. Po našem političkom sistemu, ovlašćenja predsjednika bitno su drugačije nego početkom 2000. godine. Svako će se držati svojih ovlašćenja, sarađivaćemo na temama na kojima imamo zajedničke nadležnosti - odgovorio je hrvatski premijer Đujiću.

Plenković je Đujiću u ironičnom tonu dobacio da vidi da se ponaša kao "pravi đak prvak", koji prati šta mu bivši šef stranke, a sada predsjednik države kaže i ide da traži odgovore.

- Sjećam se kada je vaš drugi predsjednik Ivo Јosipović nastojao da sruši vladu HDZ-a, odnosno Јadranku Kosor, dva mjeseca prije završetka pregovora o hrvatskom članstvu u EU, u proljeće 2011, svom silinom ste podržavali Fejsbuk proteste - rekao je on.

Dodao je da je, kako je rekao, "razlika između nas i vas, sintagma koju je uveo vaš tada predsjednik stranke i Vlade, ne može biti teza novootkrivenoga duha zajedništva kod zajedničara koji je postao predsjednik Republike".

- To nije tačno, to nije autentično - rekao je premijer.

Đujiću mu je odgovorio – da je svako nečiji đak, a da je uspješan ako nadmaši učitelja.

- Milanović je možda bio bivši, a sada je budući, a vi kad postanete bivši, ostaćete bivši za sva vremena - poručio je Đujić premijeru.