latinica  ћирилица
15/01/2020 |  16:26 ⇒ 16:26 | Autor: RTS

Albanija protjerala iranske diplomate

Vlada u Tirani protjerala je u srijedu dvojicu iranskih diplomata, objašnjavajući da su pod maskom diplomatskih predstavnika, u stvari, bili pripadnici Revolucionarne garde i obavještajne službe.
Iran i Albanija - Foto: ilustracija
Iran i AlbanijaFoto: ilustracija

Sajed Ahmed Hoseini Alast i Mohamed Peimanemati su proglašeni nepoželjnim osobama pošto ih je Vlada u Tirani optužila da se bave stvarima "nespojivim" sa pravilima diplomatske službe i Bečkom konvencijom.

- Predstavnici Islamske republike Iran su zamoljeni da odmah napuste albansku teritoriju - objasnio je albanski ministar spoljnih poslova Gent Čakaj.

Albanija je već godina u lošim odnosima sa Iranom, prije svega jer je bivši premijer Salji Beriša svojevremeno pružio utočište grupi iranskih disidenata, koje Teheran smatra "izdajnicima i teroristima".

Broj pripadnika organizacije Mudžahedin el Kalk je, kada su na vlast došli socijalisti Edija Rame, sa par stotina porastao na oko 3.000.

- To je veoma mala, ali i veoma zla evropska država u kojoj američki elementi sarađuju sa iranskim izdajnicima i kuju planove protiv Islamske republike - rekao je prošle sedmice iranski vjerski lider, ajatolah Ali Hamnei. 

Albanska policija je, prošlog ljeta, objavila da je predupredila teroristički napad iranskih obavještajaca na kompleks kod Drača, koji pripada disidentima iz Mudžahedin el Kalka, kao i da su u cijelu operaciju umiješani i turski kriminalci.

Policija u Tirani je objavila i da je prije nekoliko mjeseci, nakratko, ispitivala glavnog iranskog operativca, ali da je pušten zbog nedostatka dokaza. Prije nekoliko godina, uhapšen je i turski kriminalac, koji je nekako umakao iz kućnog pritvora.