X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
15/01/2020 |  17:27 ⇒ 19:34 | Izvor: SRNA

Za poljoprivredu, energetsku efikasnost i pravosuđe 71 milion evra

Delegacija EU u BiH počela je ugovaranje projekata u okviru finansijskog paketa vrijednog 71 milion evra, a sredstva će biti korištena za sektor poljoprivrede, energetske efikasnosti i pravosuđa.
Delegacija EU u BiH - Foto: RTRS
Delegacija EU u BiHFoto: RTRS

Iz Delegacije EU saopšteno je da je BiH ugovaranje projekata počela nakon što su vlasti u BiH u decembru prošle godine potpisale program Instrumenta za pretpristupnu pomoć /IPA 2018/.

U saopštenju se dodaje da BiH trenutno koristi sredstva dostupna iz godišnjih IPA programa od 2013 do 2017, čiji ukupni iznos prelazi 350 miliona evra.

EU je u 2019. godini, ugovorila projekte u vrijednosti od skoro 81 milion evra, dok je isplaćeno više od 64 miliona evra, što je znatno više od cilja koji je zadat početkom godine.

Unija očekuje da BiH poboljša svoje finansijske rezultate u 2020. godini kako u smislu ugovaranja novih aktivnosti, tako i za isplatu u okviru tekućih projekata.

U novembru prošle godine zemlje članice EU odobrile su programe IPA 2019 i 2020, čija je ukupna vrijednost oko 170 miliona evra.

Ova sredstva, kako je saopšteno, biće usmjerena na sektore reforme javne uprave, upravljanje javnim finansijama, pravosuđe i tranzicijsku pravdu, unutrašnje poslove, podršku parlamentima u procesu pridruživanja EU, energetici i transportu.

Sredstva će biti usmjerena i na sektor životne sredine, trgovine i obrazovanja, zapošljavanja i socijalne politika.

Ovim se omogućava početak priprema BiH za sljedeći finansijski period 2021-2027.

Iz Delegacije EU navode da je BiH najveći korisnik regionalne IPA za transport na zapadnom Balkanu.

- Dodijeljeno je oko 215 miliona evra bespovratnih sredstava koja se koriste za sufinansiranje projekata ubrzavanja izgradnje auto-puta na Koridoru "Pet ce - dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da su u toku radovi na dionicama Zenica sjever, Rudanka-Јohovac, Počitelj-Zvirovići, te da će uskoro početi radovi na dionici Tarčin-Ivan.

U toku je izgradnja mosta u Gradišci, a izgradnja mosta u Svilaju biće završena za nekoliko mjeseci.