latinica  ћирилица
15/01/2020 |  19:30 ⇒ 19:46 | Autor: RTRS

Cvijanović: Republika Srpska je činjenica, postojaće sa ili bez Dejtona

Republika Srpska je činjenica i postojaće sa ili bez Dejtona, poručila je predsjednica Željka Cvijanović, reagujući na navode medija da su predsjednici Hrvatske i Turske razgovarali o izmjeni Dejtonskog sporazuma. Poručila je i da ovaj ugovor ne može biti korigovan bez saglasnosti konstitutivnih Srba.

Nakon informacije o eventualnoj izmjeni Ustava BiH, regovao je i zvanični Beograd.

Predsjednica Republike Željka Cvijanović ističe da je Srpska trajna kategorija. Za beogradske Večernje novosti izjavila je da izmjene dejtonske strukture BiH ne može biti bez saglasnosti konstitutivne srpske nacije.

- Republika Srpska je činjenica i postojaće sa Dejtonom ili bez njega. O tome kako će BiH izgledati i šta se dešava sa Dejtonskim sporazumom mogu odlučivati samo narodi u BiH i to konsenzusom - rekla je ona.

I predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručuje da nova rješenja o BiH ne mogu biti postignuta bez saglasnosti sva tri konstitutivna naroda. Vučić je za, Tanjug, istakao da se ne protivi razgovorima, ali je sumnjičav kad god neko pomene izmjene najvažnijeg sporazuma o BiH.

- Da se mi ne lažemo, mnogi koji govore o promjeni Dejtonskog sporazuma misle kako bi to trebalo da ide u pravcu smanjivanja kompetencija i prerogativa vlasti Republike Srpske, a stvaranje, kao se to popularno naziva funkcionalne države, a to bi značilo manje nadležnosti za Republiku Srpsku nego što ima danas - dodao je Vučić.

Informaciju da su predsjednici Hrvatske Zoran Milanović i Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarali o izmjeni Dejtonskog sporazuma, objavio je hrvatski Nacional. Prema navodima ovog nedjeljnika, Milanović je dan nakon izborne pobjede, sa turskim kolegom telefonom analizirao uticaj Dejtonskog okvira na aktuelne političke događaje i opcije sprečavanja dalje radikalizacije u BiH.