latinica  ћирилица
15/01/2020 |  19:33 ⇒ 19:48 | Autor: RTRS

SDA traži da imenovanje Božovića za ministra bude prolongirano za februar

Šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu BiH Adil Osmanović zatražio je da sa dnevnog reda sutrašnje sjednice bude skinuta tačka o imenovanju Mlađena Božovića za ministra.

Iz SNSD-a odgovaraju da SDA izaziva novu krizu u BiH, dok iz DNS-a poručuju da je na djelu politička trgovina.

Јedini ovlašćen da povuče tačku s dnevnog reda, predsjedavjući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, nije se oglašavao.

Izbor Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice prijeti da ozbiljno naruši odnose među političkim partnerima koji su nakon mnogo muke uspjeli da formiraju Savjet ministara.

Od trenutka kada se pojavio kao potencijalni kandidat, SDA je uzdržana, traži dodatna međustranačka usaglašavanja ali ne otkrivaju šta im personalno smeta kod Božovića.

- Predsjednik Kluba SDA zatražio da se sa sutrašnjeg zasjedanja skine tačka dnevnog reda koja je vezana za imenovanje ministra za ljudska prava i izbjeglice odnosno da se prolongira za narednu sjednicu u februaru - kaže predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH Denis Zvizdić.

- Ako se dogodi da budemo morali mijenjati utvrđene stavove kod izbora za pojedinačne funkcije a na osnovu nekih subjektiuvnih osjećanja,onda to znači izazivanje nove krize u BiH - jasna je Dušanka Majkić, delegat u Klubu Srba u Domu naroda PS BiH.

Iako Zvizdić tvrdi da je prihvaćen prijedlog SDA, na sajtu PS i dalje je u prijedlogu dnevnog reda kao druga tačka potvrđivanje ministra.

Tako će i ostati sve dok eventualno predlagač, Zoran Tegeltija, ne povuče prijedlog imenovanja Mlađana Božovića.

Očekujemo da on povuče tu tačku s dnevnog reda, u protivnom o tome će se izjašnjavati Parlament a ne bismo htjeli ući u tu fazu za koju možemo unaprijed pretpostaviti u kojem bi smjeru išla i kakvo bi bilo to glasanje - navodi Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH.

Mlađen Božović prošao je provjere CIK-a i Sipe.

Prema tvrdnji Nenada Nešića, poslanika u Predstavničkom domu PS BiH, nije član DNS-a, čime ispunjava raniji politički sporazum da kandidat za ministra za ljudska prava mora da bude nestranačka ličnost.

- Prvo treba da nam kažu šta je problem sa kandidatom jer može da se desi da mi opet predložimo kandidata pa da se opet dešava isti problem. Ako mijenjamo da znamo zašto mijenjamo da ne bismo predložili istog kandidata. Јa ne vidim u ovom trenutku, osim neke političke trgovine, nikakva problem sa gospodinom Božovićem - ističe Nešić.

S obzirom na to da nije traženo trajno povlačenje već prolongiranje izbora, Mlađan Božović i dalje ostaje u "igri" za ministra ali zavisi od dobre volje SDA, što srpska reprezentacija u Sarajevu nikako ne bi trebalo da prihvati.