latinica  ћирилица
15/01/2020 |  19:33 ⇒ 20:38 | Autor: sputniknews.com

Šta su najveći izazovi za budućeg ruskog premijera?

Direktor Federalne poreske službe Rusije Mihail Mišustin pozvan je na mjesto predsjednika Vlade zemlje kao "tehnički" premijer, kako bi izradio Ustavne amandmane i realizovao nacionalne projekte, a ne za ispoljavanje političkih ambicija, smatra politički analitičar Aleksandar Konjkov.
Vladimir Putin i Mihail Mišustin (foto: Sputnik / Alekseй Nikolьskiй) -
Vladimir Putin i Mihail Mišustin (foto: Sputnik / Alekseй Nikolьskiй)

- Mislim da Mišustin uopšte može postati svojevrstan "tehnički" premijer, što je kategorija koja je bila poznata u prva dva mandata predsjednika Putina, odnosno takav premijer tipa (Mihaila) Fratkova ili (Viktora) Zupkova. Premijer koji nema političke ambicije, ali istovremeno ima konkretan, jasan zadatak, na čijoj će realizaciji raditi - objasnio je Konjkov za Sputnjik.

Među zadacima koji su Mišustinu i novoj Vladi povjereni, stručnjak je izdvojio dostizanje nacionalnih ciljeva i realizovanje nacionalnih projekata, kao i razvoj, razmatranje i usvajanje izmjena na Ustav Rusije, koje je predsjednik Rusije Vladimir Putin predložio u obraćanju Saveznoj skupštini. Prema njegovim riječima - upravo ove izmjene Ustava ukazuju na "privremeni" karakter nove Vlade.

Premijer Dmitrij Medvedev je 15. januara objavio predsjedniku Vladimiru Putinu da cijela Vlada podnosi ostavku. Pres-služba Kremlja kasnije je saopštila da je Putin za novog premijera predložio Mihaila Mišustina.

Povezane vijesti:

Mihail Mišustin - kandidat za premijera Rusije

Putin neće mijenjati Ustav kako bi sebi omogućio i treći mandat

Putin predložio Medvedevu funkciju zamjenika sekretara Savjeta bezbjednosti

Medvedev raspušta rusku Vladu