latinica  ћирилица
15/01/2020 |  19:38 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Region u smogu - u Banjaluci nema prekoračenja štetnih čestica

Građani širom zapadnog Balkana ovih dana teško dišu. Problema sa smogom najviše ima u Sarajevu, a sve više je i žalbi Banjalučana.

U pojedinim dijelovima Sarajeva vazduh je označen kao opasan. Ubjedljivo je najalarmantnije na području od Čengić Vile i Otoke prema Ilidži.

Zbog zagađenja, moguće su ozbiljne posljedice za sve. Najugroženije kategorije stanovništva, trudnice, djeca, kao i osobe s hroničnim problemima, morale bi ostati u zatvorenom.

Iz kantonalnog MUP-a kažu da iz saobraćaja isključuju vozila čiji motori imaju normu Euro 3 i manju. Međutim, isključeno je tek jedno vozilo.

Na probleme sa smogom žale se i Banjalučani.

U odnosu na jučerašnji dan, večeras je u Banjaluci situacija znatno povoljnija. Magle nema a vidljivost je dobra, i u odnosu na prethodno veče lakše se diše.

Gradonačelnik je i danas ponovio da, uprkos subjektivnom osjećaju građana, rezultati mjerenja ne pokazuju onečišćenje vazduha.

Iako određeni sajtovi pokazuju visok nivo zagađenja, gradonačelnik kaže da ti podaci nisu relevantni. Na kvalitet vazduha upozoravaju i u Zagrebu, i Beogradu, gdje je, zbog ovoga sazvan hitan sastanak u Vladi Srbije.

Nakon velikog javnog pritiska, Vlada Srbije konačno je na dnevni red stavila onečišćenje vazduha. Uz predsjednicu Vlade i ministre sastanku su prisustvovali i predstavnici svih nadležnih institucija.

Oglasio se Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine Srbije: "Dogovoreno je da se preduzmu kratkoročne mjere povodom zagađenja vazduha u gradovima širom Srbije. Moguće je da preduzmemo aktivnosti slične onima koje su na snazi u Sarajevu i Sjevernoj Makedoniji. Јoš nije bilo riječi o konkretnim mjerama, ali je formirana grupa koja će predlagati rješenja. U narednim danima nadležne institucije građanima će dati uputstva kako da se ponašaju tokom zagađenja".

Situacija je alarmantna u centralnoj Srbiji u Valjevu i Kosjeriću.

Prema Agenciji za zaštitu životne sredine vazduh je "jako zagađen" i u Beogradu, Užicu, Nišu, Boru, Pančevu, Smederevu, Beočinu.

- Kad sam jutros pozvao Anu Brnabić, pitao sam je jel ti živ ministar zadužen za životnu sredinu - rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

U odnosu na Beograd, situacija je prethodnih dana bila znatno lošija u Sarajevu koje je i danas najzagađeniji grad.

I dalje je na snazi epizoda "uzbuna". Vlasnicima automobila sa dizel motorima kategorije niže od Euro 3 zabranjeno je korišćenje četvorotočkaša.

Građanima je preporučeno da ne izlaze iz domova, ili da nose zaštitne maske.

- Zaštitu mogu predstavljati i šal, maramica, koji se stavljaju na usta i štite građane od čestica koje su veće od PM 10 - naglašava pulmolog Teufik Hadžiosmanović.

U odnosu na prethodne dane u Banjaluci danas vazduh nešto lakši. Iako sajt "Purple air" ponovo pokazuje visoko zagađenje, gradonačelnik najvećeg grada Srpske kaže – ta mjerenja nisu relevantna.

Mjerenje kvaliteta vazduha za Gradsku upravu radi Institut za građevinarstvo. Prati se nekoliko parametara, rezultati nisu onlajn, ali gradonačelnik kaže – nisu ni zabrinjavajući.

- Od novembra, koji je interesantan, preko decembra do danas, mi osim čađi i lebdećih čestica ni kod jednog drugog parametra, osim kroz NO2, ni u jednom danu, ni u jednom satu, nismo imali prekoračenja - navodi gradonačelnik Igor Radojičić.

Uprkos tome i gradonačelnik priznaje da može doći do onečišćenja kada se smog spusti na grad.

Iako tvrdi da je situacija daleko od alarmantne, dao je nalog za izradu novih smjernica za akcioni plan.

Ideja je da se radi na smanjenju korišćenja automobila, provjeri kvaltieta goriva i motora i energetskoj efikasnosti objekata.