latinica  ћирилица
15/01/2020 |  19:53 ⇒ 16/01/2020 | 08:11 | Autor: RTRS

U Fondu PIO zadovoljni prošlom godinom - i u ovoj nastavljaju pozitivan trend

U Fondu PIO Republike Srpske podvukli su crtu ispod protekle godine. Opšta ocjena je kažu zadovoljavajuća. Za više od 267.000 korisnika

Zadovoljni su prošlom godinom, u kojoj je bilo i vanrednog povećanja penzija. Pozitivan trend najavljuju i u ovoj godini.

Opšta ocjena je kažu zadovoljavajuća. Za više od 267.000 korisnika prava u 2019. redovno je isplaćivana penzija.

Podsjećaju da je bilo i vanrednih povećanja.

Popravljen je i odnos broja radnika i penzionera. Јoš nije na zavidnom nivou, ali smatraju da je važno da trend rasta bude nastavljen.

Direktor Fonda PIO Republike Srpske Mladen Milić kaže da, kada je riječ o broju zaposlenih u odnosu na broj penzionera, taj odnos krajem prošle godine iznosio oko 1,2.

Prosječna penzija je oko 382 marke što je nešto više od 40 procenata prosječne plate.

Penzioner sa najvišom penzijom mjesečno dobije oko 2.000 maraka. Јoš je nizak broj onih koji penziju primaju po osnovu punog radnog staža.

- Nastavljeno je unapređenje strukture korisnika prava. Imamo stalni porast procenta korisnika na starosnu penziju koji je dostigao gotovo 58 odsto, a smanjenje procenta korisnika prava na porodičnu i invalidsku penziju - otkrio je Milić.

Statistika Fonda PIO pokazuje da su kancerogena oboljenja najveći razlog za odlazaku u invalidsku penziju.

Milić je rekao da je nastavljen negativni trend kada je riječ o bolešću uzrokovanim trajnim gubitkom radne sposobnosti usljed, na prvom mjestu, povećanja kancerogenih oboljenja.

U Fondu kažu da mjesečno mogu da obrade oko 2000 zahtjeva za penzionisanje.

Apeluju na one koji uskoro treba da budu penzionisani da što prije krenu prikupljati dokumentaciju.