X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
15/01/2020 |  19:54 ⇒ 19:55 | Izvor: SRNA

Episkop Јoanikije: Plamen koji se upalio spaliće grijeh i odagnati nevjerje

Njegovo preosveštenstvo vladika budimljansko-nikšićki Јoanikije izjavio je da je teško prihvatiti da jedan narod koji je vijekovima njegovao tradiciju, kulturu i toliko držao do svojih predaka i junaka, čiji je identitet potpuno jasan, sve to tumači iz neke nametnute, vještačke perspektive.
Episkop Јoanikije  (Foto:in4s.net) -
Episkop Јoanikije (Foto:in4s.net)

Episkop Јoanikije istakao je da je cijela Crna Gora oznamenjena starim hrišćanskim svetinjama prije, za vrijeme i poslije nemanjićkog perioda.

Govoreći o masovnom narodnom okupljanju na molebanima i litijama širom Crne Gore povodom protivljenja kontroverznom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti koji predstavlja udar na Srpsku pravoslavnu crkvu /SPC/, vladika Јoanikije naglasio je da je ovo što se događa zaista čudesno iako je jedno vrijeme izgledalo da je vjera zapuštena, najslabija u Crnoj Gori.

- To je plamen koji se sada ovdje upalio, plamen koji grije, prosvetljuje, preporađa, on će spaliti grijeh, te odagnati tamu, neznanje, nevjerje i nepravdu - rekao je vladika Јoanikije za Srpsku radio-televiziju.

Vladika je istakao da je ovdje riječ o borbi za opstanak pravoslavlja, očuvanje dostojanstva vjere, za odbranu svetinja.

- Naša vjera njeguje tradiciju, poštuje nacije i svačiju slobodu da se izjašnjava kako hoće, i u tom pogledu sačuvali smo sve što su zavjeti naših predaka, sve što su nam zavještali Njegoš i Sveti Petar Cetinjski i Sveti Vasilije Ostroški, i želimo samo da to očuvamo i unaprijedimo - rekao je vladika Јoanikije.