latinica  ћирилица
15/01/2020 |  22:25 | Autor: SRNA

Mitropolit Tihon poslao pismo podrške patrijarhu Irineju

Njegovo Blaženstvo mitropolit Pravoslavne crkve u Americi Tihon uputio je Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju pismo podrške povodom trenutne situacije u Crnoj Gori prouzrokovane usvajanjem novog zakona koji državnim vlastima daje mogućnost da konfiskuju imovinu Srpske pravoslavne crkve.
Patrijarh Irinej (Foto:Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Patrijarh Irinej (Foto:Siniša Pašalić/RAS Srbija)

U pismu koje je objavljeno na sajtu ove crkve mitropolit Tihon naglašava da Pravoslavna crkva u Americi molitveno podržava napaćenu SPC i činjenicu da ne priznaje raskolničku "Crnogorsku pravoslavnu crkvu" koja uživa podršku aktuelne crnogorske vlasti, prenosi Mitropolija crnogorsko-primorska.

- Naša je molitva za sve žitelje Crne Gore da napuste svaku vrstu nasilničkog nacionalističkog ekstremizma i pohitaju da otvorenim rukama prihvate Svetu Hristovu crkvu gdje će naći svoj istinski identitet u liku Isusa Hrista - navodi se u pismu.

Pravoslavna crkva u Americi je autokefalna pravoslavna crkva u Sjevernoj Americi. Nastala je od mitropolije Ruske pravoslavne crkve u Americi.

Crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti predviđa da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor vjernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.