X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
16/01/2020 |  08:17 ⇒ 08:21 | Izvor: RTS

Rama tužio Haradinaja

Premijer Albanije Edi Rama podnio je u Osnovnom sudu u Prištini tužbu protiv premijera samoproglašenog Kosova u ostavci Ramuša Haradinaja, zbog klevetanja o navodnoj razmjeni teritorija. Haradinaj tvrdi da je tužba neosnovana.
Rama i Haradinaj (Foto: RAS Srbija) -
Rama i Haradinaj (Foto: RAS Srbija)

Tužba Edija Rame, koju su prenijeli pojedini portali na albanskom, napisana je na preko 30 stranica, i u njoj se navodi da je Haradinaj u nekoliko TV emisija u oktobru prošle godine, "optužio albanskog premijera da je sa Hašimom Tačijem i Aleksandrom Vučićem pokrenuo ideju o razmjeni teritorija Kosova i Srbije".

Ramuš Haradinaj je na Fejsbuku objavio da je tužba Edija Rame neosnovana i da će, u skladu sa zakonom, pripremiti odgovore na optužbe.

U tužbi se navodi da je Haradinaj "javno govorio o klevetničkim i pogrešnim činjenicama na njegovu adresu" i time Rami "ugrozio čast, ličnost, ugled i dostojanstvo".

Rama tvrdi da su klevetničke izjave "bile u kontekstu priprema za dijalog između Beograda i Prištine", što bi, u principu, kako se navodi u tužbi, "trebalo da rezultira obostrano obavezujućim sporazumom za obje strane i međusobnim priznavanjem između dvije države".

Prema optužnici, Haradinaj je "autor i publicista navoda o konkretnim činjenicama koje su u više navrata i direktno i indirektno u javnosti stvorile lažnu ideju da je predsjednik Vlade Republike Albanije u službi ideje na štetu interesa albanske nacije uopšte i Republike Kosovo posebno".

U tužbi je citiran veliki broj izjava koje je Haradinaj više puta izgovorio, a u kojima je apostrofirao albanskog premijera.

U tužbi se navodi da je Haradinaj stalno ponavljao taj stav uprkos činjenici da Rama nikada nije razgovarao o takvim temama.

- Premijer Albanije nema formalnu pravnu i političku ulogu u eventualnom sporazumu između Kosova i Srbije. To je zbog činjenice da ovakav sporazum, zasnovan na Ustavu Kosova, predstavlja akt koji može da odobri samo i isključivo Skupština Kosova i, osim toga, zahtijeva ekskluzivno odobrenje 2/3 svih poslanika. Premijer Republike Albanije nikada nije podržao ili izjavio u prilog takvoj ideji - navodi se između ostalog u tužbi.

On u tužbi traži da, uz nadoknadu štete, Haradinaj prizna da su njegove izjave bile klevetničke i da ih povuče ili opovrgne.