latinica  ћирилица
16/01/2020 |  13:08 ⇒ 13:34 | Autor: B92

Zvanično proglašen trg Nikole Tesle u Nijagari

Ime trga proglašeno je proklamacijom koja je 13. januara uručena direktoru Srpske škole "Nikola Tesla" u Nijagari Borislavu Živkoviću i predstavniku Kanadskog Teslinog tehničkog muzeja Nemanji Јevremoviću.
Nikola Tesla - Foto: RTRS
Nikola TeslaFoto: RTRS

U proklamaciji se ističe da je svojim izumima Nikola Tesla pokrenuo tehnološki napredak, a upravo se u Nijagari desio taj veliki korak za čovječanstvo krajem 19. vijeka izgradnjom prve hidroelektrane po modelu Teslinog polifaznog sistema.

Danas se skoro sva električna energija na svijetu proizvodi po tome principu.

Živković kaže da ta lijepa vijest dolazi u godini u kojoj škola obilježava dva jubileja - deceniju postojanja i 10 godina obilježavanja Dana Nikole Tesle u Nijagara Falsu.

- Ovaj uspjeh nas obavezuje da istrajemo na putu očuvanja našeg srpskog jezika, vjere, kulture i tradicije, kao i čuvanju lika i djela najvećeg sina našeg naroda koji je ostavio neizbrisiv trag i na području gdje danas živimo - istakao je on.

Ta škola i kanadski Teslin tehnički muzej sredinom prošle godine nadležnim kanadskim institucijama uputili su prijedlog za naziv Trga Nikole Tesle.

Zajedničkom saradnjom ove dvije značajne organizacije srpske iseljeničke zajednice, koja je treća po brojnosti u Nijagari, rođendan američkog naučnika srpskog porijekla 10. jula u ovom gradu se obilježava kao Dan Nikole Tesle.

Cilj udruženja je, kako kaže Živković, da upravo u Nijagari osnuju Muzej Nikole Tesle.

Trt Nikole Tesle, koji obuhvata područje od Teslinog spomenika do stare hidroelektrane, uskoro će biti "vidljiv" na svim elektronskim prezentacijama i katalozima ovog turističkog mjesta, a biće ucrtan u državni katastr, topografske i turističke karte.

U okviru novog trga je i plato iznad velikog vodopada kojeg godišnje posjeti 12 miliona turista iz cijelog svijeta.

Srpska zajednica u Kanadi organizuje brojne manifestacije posvećene naučniku.

Tako se već za 29. februar i 1. mart u Burlingtonu najavljuje "Tesla gala vikend".

U tom gradu nedaleko od Toronta prije tri godine je jedan od bulevara koji je povezan sa glavnim auto-putem dobio naziv Bulevar Nikole Tesle.

Ovaj bulevar i najnoviji trg neki su od više stotina trgova, bulevara, ulica, škola, instituta i spomenika koliko ih je nazvano po Nikoli Tesli na području Kanade i Sjedinjenih Američkih Država.