latinica  ћирилица
16/01/2020 |  13:24 ⇒ 13:34 | Autor: RTRS

U FBiH evidentno kršenje prava Srba

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković razgovarao je danas u Banjaluci sa predstavnicima Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH o položaju srpskog naroda u ovom entitetu.
Petković-odbor za zaštitu prava Srba u FbiH - Foto: RTRS
Petković-odbor za zaštitu prava Srba u FbiHFoto: RTRS

Tema sastanka bile su i prekršajne prijave koje su uručene Srbima u FBiH zbog nošenja obilježja Srbije tokom proslave Badnjaka i Božića.

Konstantovano je da se u Federaciji BiH krše prava srpskih povratnika i dogovoreno da će Petković besplatno zastupati Srbe koji su kažnjeni.

Predsjednik Odbora, Đorđe Radanović, rekao je da je srpski narod peti po redu po važnosti u Federaciji i da su im jedini oslonac Republika Srpska i Srbija jer na zašititu federalnih institucija ne mogu računati.

- Danas smo ovdje kako bismo vidjeli na koji način Narodna skupština Republike Srpske, kao zakonodavni organ, može pomoći povratnicima u FBiH i da li se neki akti mogu promijeniti u cilju boljeg zastupanja lica iz povratničke populacije - rekao je on.

Petković je naveo da će u Odbor NSRS za zaštitu prava izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, biti uvedena i dva spoljna člana, te da je planiran obilazak srpskih povratnika u FBiH.