X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
16/01/2020 |  13:29 ⇒ 14:05 | Izvor: Večernje novosti

"Brisala je granice među ljudima i državama" - komemoracija Nedi Arnerić

Komemorativni skup povodom smrti glumice Nede Arnerić održan je u Јugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.
Završena komemoracija Nedi Arnerić (foto:Novosti Online/ A.P.) -
Završena komemoracija Nedi Arnerić (foto:Novosti Online/ A.P.)

Brojnim okupljenima poštovaocima velike srpske glumice prvi se obratio direktor Јugoslovenske kinoteke Јugoslav Pantelić koji je rekao da je Neda ušla mlada u filmsku profesiju i ostvarila veliku karijeru.

Najavio je da će Fest prirediti veliku retrospektivu Nedinog stvaralaštva, a na velikom platnu pušten je miks scena iz kultnih Nedinih filmova.

Od Nede se posljednji put oprostio i njen višedecenijski porodični prijatelj Ivica Klemenc.

- Često sam je zvao dobrica, putovali smo zajedno 35 - 40 godina, nas četvoro. Nedeljka, dogovarali smo se da skijanje ponovimo u martu. Ti više nećeš skijati, a ja ne želim - rekao je Ivica.

Elizabeta Đorevska je tužno primijetila da je večeras trebalo da budu na sceni u Beogradskog dramskog pozorišta, ali um,esto toga govori na njenoj komemoraciji.

- Izgurala si ovu godinu uz veliki trud, učila nove sadržaje, i novi jezik uz sve one koje već znaš. Čekala si 10. januar kada je tvoj voljeni Mile pravio velike žurke za svoj rođendan i tvoje srce više nije izdržalo - rekla je Đorevska.

Pročitajte još - "Nema više Nede, nema one predivne dame, nema moje prijateljice": Potresan govor Feđe Stojanovića na komemoraciji glumici

Nedina mlada koleginica Milica Zarić za glumicu je imala samo riječi hvale.

- Najbolja scenska mama. Bila si veliki profesionalac. Bila si mudra, lavica, ortak, krhka, a snažna. Volim te Nedo -završila je svoj govor u suzama Milica.

- Postoji taj neobičan život van repertoara i umjesto da razmišljam da li da večeras odem da ih gledam na sceni, ja razmišljam ima li dovoljno dostojanstvenih riječi kako bi se opisala Neda. Brisala je i briše granice među ljudima i državama. Neda nije naša, ona je potpuno svoja, ali ako pogledate u te oči vidjećete cio svijet. Ali njene oči bole, jer u njima vidite daljinu kojoj se nikada nećete približiti - rekla je Milica Kralj.

- Nema više Nede, nema one predivne dame, nema moje prijateljice - potresnim riječima oprostio se od kolenice Feđa Stojanović.

Reditelj Lordan Zafranović poslao je telegram iz Praga u kom je poručio: Uvijek različita, davala je sebe u svakom kadru. Sa Nedom je otišao još jedan veliki član naše porodice.

Komemoraciji su prisustvovali Srđan Karanović, Ivan Karl, Slobodan Šijan, Milica Zarić, Rada Đuričin, Radoslav Zelenović, Radoš Bajić, kao i glumci Branko Cvejić, Feđa Stojanović, Mima Karadžić.

Nakon komemoracije prikazan je film "Ukleti smo, Irina", reditelja Koleta Angelovskog sa Nedom Arnerić i Velimirom Batom Živojinovićem u glavnim ulogama.

Kremacija je 18. januara na Novom groblju u Beogradu.