latinica  ћирилица
16/01/2020 |  13:54 ⇒ 14:34 | Autor: SRNA

Dodik i Ivancov sa mitropolitom Hrizostom obišli Sabornu crkvu u Sarajevu (FOTO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov danas su sa mitropolitom dabrobosanskim Hrizostom obišli Sabornu crkvu u Sarajevu.
Sarajevo - Saborna crkva - Dodik, Ivancov, mitropolit Hrizostom - Foto: SRNA
Sarajevo - Saborna crkva - Dodik, Ivancov, mitropolit HrizostomFoto: SRNA

Mitropolit Hrizostom je Dodiku i Ivancovu pokazao i nekadašnju zgradu Bogoslovije u Sarajevu, koja se nalazi pored Saborne crkve, a u kojoj je smješten Ekonomski fakultet.

Zgrada Bogoslovije u Sarajevu je jedan od značajnijih objekata SPC koja je na volšeban način oteta 1962. godine.

Vraćanjem ove zgrade SPC bio bi poboljšan kvalitet njenog postojanja u Sarajevu, jer bi SPC organizovala sve ono što je potrebno od biblioteke, muzeja, arhiva, socijalne službe...

Foto: SRNA

Mitropolit Hrizostom je nedavno izjavio Srni da sarajevske vlasti neće da vrate ovaj objekat, jer je to za njih vrlo unosan biznis budući da mnogo zarađuju zahvaljujući toj zgradi.

- To je krajnje nemoralno od sarajevskih vlasti, ali i od Univerziteta, koji je odgovoran za ovu situaciju i koji bi trebalo donese odluku da se zgrada vrati SPC. Oni kažu nema zakona, ali tamo gdje postoji dobra volja onda institucija koja je donijela takvu uredbu može da poništi prethodnu odluku i sve vrati u prvobitno stanje. Prema tome, to su samo izgovori - konstatovao je on.

Mitropolit dabrobosanski je napomenuo da je Islamskoj zajednici i Rimokatoličkoj crkvi u Sarajevu vraćena znatna imovina, ali da se o tome ćuti, dok je u Republici Srpskoj skoro sve vraćeno crkvama i vjerskim zajednicama.

Ranije danas Dodik i Ivancov razgovarali su u Istočnom Sarajevu o aktuelnoj situaciji u BiH i regionu, nakon čega su prisustvovali božićnom prijemu koji je u zgradi Mitropolije u Sarajevu organizovao mitropolit Hrizostom.