latinica  ћирилица
16/01/2020 |  15:19 ⇒ 17:49 | Autor: RTRS

Kultura srpskog naroda na inetrnetu u projektu "Vremenska linija"

Najvažnije ličnosti, događaji i objekti kulture srpskog naroda predstavljeni su na internetu u projektu "Vremenska linija kulture Republike Srbije i Srba van matice".

Projekat nazvan "Vremenska linija" ukazuje na kontinuitet, širinu i domete kulturnog nasljeđa i stvaralaštva na teritorijama na kojima žive Srbi od praistorije do danas i podstiče njihovo dalje proučavanje.

- U ovom trenutku na "Vremenskoj liniji" se nalazi 1.600 odrednica. Svaka je ilustrovana odgovarajućim fotografijama, audio-vizulenim materijalom i povezana je, kako međusobno sa drugim odrednicama, tako i sa spoljašnjim izvorima kako bi se svim korisnicima omogućilo da što lakše dođu do željenog sadržaja - pojašnjava Vuk Vukićević, direktor Zavoda za proučavanje kultunog razvitka.

Odrednice su predstavljene na srpkom jeziku ćiriličnom i latiničnom pismu, a pojmovi su razvrstani prema kategorijama, oblastima kulture i umjetničkim djelatnostima.

Pretraživanje je moguće i prema tagovima.

Projekat je još u početnoj fazi i otvoren je za unapređenje sadržaja tako što direktor Zavoda za proučavanje kultunog razvitka "Vremenska linija" sadrži opciju za predlaganje novih odrednica ili dopunu postojećih.

- Posebna pažnja bila je posvećena kulturi srpskog naroda koji ne živi u Srbiji i to će biti i ubuduće slučaj. Želim da ohrabnim sve one koji to mogu da predlože odrednice, i oni koji žive van granica naše zemlje, a koje ćemo mi veoma rado da objavimo - dodao je Vukićević.

Autori aplikacije smatraju da će na ovakav način približiti kulturu svim zainteresovanim građanima, a posebno djeci, mlađim generacijama i turistima.