latinica  ћирилица
16/01/2020 |  15:51 ⇒ 16:59 | Autor: SRNA

Lejgoda: Patrijarh Vartolomej namjerava da legalizuje još jedan raskol

Carigradski patrijarh Vartolomej riješio je da zabije nož u leđa Srpskoj pravoslavnoj crkvi, legalizacijom raskola u Sjevernoj Makedoniji, rekao je portparol Moskovske patrijaršije Vladimir Lejgoda.
Patrijarh Vartolomej (foto:rs.sputniknews.com) -
Patrijarh Vartolomej (foto:rs.sputniknews.com)

Lejgoda je naveo da je patrijarh Vartolomej podržao žalbeni postupak /nekanonske/ Makedonske pravoslavne crkve, javlja Sputnjik.

- Očigledno je odlučio da se stavi u funkciju političkih elita koje koriste religiju u svojim igrama. To je u suštini zabadanje noža u leđa Srpskoj pravoslavnoj crkvi kojoj već prijeti progon u Crnoj Gori - rekao je Lejgoda.

On je naveo da je svrha nedavnog sastanka patrijarha Vartolomeja sa predsjednikom prelazne Vlade Sjeverne Makedonije Oliverom Spasovskim i nekadašnjim premijerom Zoranom Zaevom bila da se razmotri mogućnost za ponovnim uspostavljanjem regularnosti u crkvi Sjeverne Makedonije, pod imenom Ohridska arhiepiskopija.

Nakon tog sastanka odlučeno je da se delegacija Srpske pravoslavne crkve i crkve u toj zemlji pozovu pred Svetu stolicu Vaseljenske patrijaršije na konsultacije, u nastojanju da se postigne rješenje.