latinica  ћирилица
16/01/2020 |  15:57 ⇒ 17:49 | Autor: RTRS

Klasteri - sve češći način udruživanja poljoprivrednika

Bez udruživanja poljoprivredna proizvodnja neće moći da opstane ni da ostvari značajnije rezultate, kažu stručnjaci.

Međutim, poljoprivrednici nedovoljno razumiju značaj udruživanja, pa je potrebno više ih informisati o prednostima i dobiti koje ono nudi.

O tome je bilo riječi na predavanju organizovanom za poljoprivrednike u Derventi.

Manji poljoprivredni proizvođači, da bi mogli da ostvare određenu dobit, moraju biti udruženi.

Osim udruženja i zadruga kao novi model udruživanja nameću se klasteri. Do sada je formirano sedam regionalnih klastera, a klaster za dobojsku regiju okuplja 15 udruženja iz 11 opština.

- Ovaj novi vid udruživanja uključuje obrazovne institucije i naučno-istraživačku zajednicu i očekuje se i od njih učešće i doprinos, kako razvoju poljoprivrede, tako i povećanju konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača - istakla je Јulijana Petrović, menadžer klastera.

- Ti benefiti se mogu ostvariti na više načina, u više komponenti. Јedna od njih su start proizvodni paketi koji se odnose na nabavku repromaterijala koji je potreba svakog poljoprivrednog proizvođača za određeni ciklus proizvodnje - kaže Slađana Derviš Tovirac iz jedinica za koordinaciju projekata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Milenko Vujičić iz Bišnje Donje kod Dervente dnevno proizvede oko 450 litara mlijeka.

Kaže da su kroz udruženje mljekari u mogućnosti da zaštite svoje interese.

- Udruživanje je uvijek bilo dobro. Svake godine su nam smanjivali cijenu mlijeka i mi se držimo što se tiče toga, imamo udruženje farmera - priča Milenko Vujičić, poljoprivrednik iz Donje Bišnje.

Kroz IFAD projekat za proizvođače kornišona i povrća iz plastenika koji su okupljeni u klaster već su pokrenute neke aktivnosti a očekuju se proizvodni paketi za mljekare i pčelare.