latinica  ћирилица
16/01/2020 |  16:31 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

SDA opstruiše izbor Božovića; Slijedi li nova blokada na nivou BiH?

Na zahtjev predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije, sa sjednice Predstavničkog doma BiH povučen je prijedlog imenovanja Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara.

O potvrđivanju izbora Božovića odlučivaće se na narednoj sjednici zakazanoj za početak februara. Dok Tegeltija tvrdi da su razlozi osporavanja otvorena pitanja između SDA i SNSD-a, iz SDA poručuju da bi voljeli da bude predložen neko drugi umjesto Božovića.

Mlađen Božović ostaje i dalje u "igri" za ministra bar do naredne sjednice Predstavničkog doma. Na zahtjev DNS-a koji ga je i formalno nominovao i na osnovu opravdane procjene da bi SDA bila protiv tokom glasanja, Zoran Tegeltija povukao je prijedlog imenovanja Božovića na ministarsku poziciju.

- Iz jasnih pokazatelja da nema dovoljan broj glasova da se izabere Božović, odlučio sam povući tu tačku s dnevnog reda. Naravno Božović i dalje ostaje moj prijedlog - jasan je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

- Ono što je meni bitno jeste da ne postoji personalni problem, nego da se otvara neki drugi problem, a to nije pitanje za mene i DNS - tvrdi poslanik DNS-a u Predstavničkom domu PS BiH Nenad Nešić.

Ipak, u SDA tvrde da je problem u Božovićevim kompetencijama i pored toga što zadovoljava zakonske uslove, izjašnjava se kao Crnogorac i nije član stranke. Negiraju da je u pitanju ucjena, ali u SNSD-u kažu da SDA izbor Božovića uslovljava vraćanjem Senada Bratića u rukovodstvo Skupštine Srpske. Spekuliše se da SDA traži garancije da SNSD neće biti protiv ponovne kandidature Osmana Mehmedagića.

- Mi bismo bili najsrećniji da dobijemo prijedlog novog imena i najbolje bi bilo za ovu "koaliciju" - smatra šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu PS BiH Adil Osmanović.

Tegeltija je potvrdio da je razgovarano o Bratiću, ali i o drugim pitanjima.

I ne čudi što SDA opstruiše izbor Božovića, jer do izbora novog ministra tim resorom rukovodi njihov kadar, zamjenik ministra DŽevad Mahmutović.

- Mislim da je to i namjera da se uzurpira. Pokušao sam da se provodi dogovor za nivo BiH, a sada se ponovo nešto kao dogovora. Ovo je inicijacija za ponovnu blokadu BiH - naglasio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Oprečnim stavovima o izboru odnosno prolongiranju izbora Mlađena Božovića, SDA i SNSD-e idu na "ruku" opoziciji koja ih optužuje za mutne radnje ispod "radara".

- Vidjećemo da li je upitanju samo personalno rješenje ili je riječ o političkoj trgovini. Јa mislim daje ovo drugo u pitanju - izjavio je šef Kluba SDS-a PDP-a u Predstavničkom domu PS BiH Mirko Šarović.

Povlačenje prijedloga izbora Mlađena Božovića u drugi plan bacilo je sjednicu Doma na kojoj se našlo 47 tačaka, od kojih se neke odnose na Izvještaje o radu pojedinih bh institucija za 2017. godinu, iako smo već u 2020. godini, to samo govori koliki je bio zastoj u radu u bh. institucijama u prethodnom periodu.