latinica  ћирилица
16/01/2020 |  19:15 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Skelani: 27 godina od stradanja 69 mještana

U Skelanima kod Srebrenice obilježeno je 27 godina od stradanja 69 mještana ubijenih 16. januara 1993. godine.

Kod centralnog Spomen - obilježja služen je parastos za svih 305 Srba ubijenih tokom odbrambeno - otadžbinskor rata.

Skelane je napalo oko 2.500 muslimanskih vojnika iz Srebrenice, pripadnika 28. divizije tzv. Armije RBiH, koji su prije toga spalili nekoliko desetina sela.

Persi Јakovljević ubili su muža, a ona je uspjela pobjeći preko Drine. Melanija Mitrović kaže da su joj muža zaklali, nju zarobili i da je tri mjeseca maltretirana i tučena u Srebrenici.

Ubijeno je 36 civila, ranjeno je 165 mještana Skelana a od 30 zarobljenih polovina nije preživjela mučenja u srebreničkim zatvorima.

Većina mještana ubijena je u zasjedi na Skelanskom mostu, dok su pokušavali pobjeći u Srbiju preko Drine.

Najmlađa žrtva bio je petogodišnji Aleksandar Dimitrijević, a njegov brat Radislav imao je 11 godina.

Istina o stradanju Srba u Srebrenici mora doći na vidjelo - poruka je sa današnje komemoracije.

Miodrag Linta, predsjednik Odbora za dijasporu Narodne skupštine republike Srbije, istakao je da su zločin nad Srbima u Skelanima u proteklom ratu počinile muslimanske vojne formacije pod komandom ratnog zločinca Nasera Orića i da je činjenica da niko od naredbodavaca i počinilaca ovih svirepih i gnusnih zločina nad srpskim narodom još nije odgovarao.

- Poznato nam je da je Haški tribunal politički sud koji je osnovan, prije svega, da sudi Srbima, nije osnovan da sudi nepristrasno i profesionalno svima koji su činili ratne zločine - istakao je Linta koji je prisustovao pomenu.

Brojne delegacije danas su na Centralnom Spomen obilježju položile cijeće, a prethodno, godišnjica stradanja srpskog naroda u Srebrenici obilježena je i u selima Ćosići i Kalimanići.