latinica  ћирилица
16/01/2020 |  19:16 ⇒ 21:11 | Autor: RTRS

Dvije godine od ubistva Olivera Ivanovića - u prištinsku optužnicu ne vjeruje niko

Pomenom u Beogradu i Kosovskoj Mitrovici, obilježene su dvije godine od ubistva Olivera Ivanovića, jednog od najistaknutijih lidera Srba sa Kosmeta posljednjih decenija. Tužilaštvo samoproglašenog Kosova nedavno je podiglo optužnicu, u koju ne vjeruju ni njegova porodica ni saradnici.

Nakon dvije godine i dvije paralelne istrage, ne zna se ko je odgovoran za pucnje u leđa Oliveru Ivanoviću.

Prema optužnici koju je podigla Priština, krivci se nalaze među njegovim najbližim saradnicima, poput sekretarice, Silvane Arsović, koja je optužena za pomaganje.

- Da li je kriva Silvana Arsović? Sav narod u Kosovskoj Mitrovici zna da nije. Silvana će dokazati svoju nevinost - kaže Ksenija Božović, potpredsjednica Građanske inicijative (SDP).

- Hapšenje Oliverove sekretarice, koja nema ništa sa tim, samo pokazuje u kojem pravcu Priština vodi istragu - kategorična je i udovica Olivera Ivanovića, Milena Ivanović.

Priština je do sada uhapsila dvojicu policajaca iz reda srpskog naroda, zbog uklanjanja dokaza, dok je hapšenje izbjegao potpredsjednik Srpske liste, Milan Radojičić.

Ivanovićeva udovica, koja je pomen održala u Beogradu, kaže da pokušava da bude neutralna, ali da više vjeruje srpskoj strani.

- Ono što Prišina radi, novodi me da im ne vjerujem. Tačno je i da ja vodim svoju istragu i skupljam dokaze. Kada budem sasvim sigurna apsolutno ću reći ko je to uradio - istakla je Milena Ivanović.

S druge strane, istraga koju vodi Beograd, stoji u mjestu, jer su institucijama vezane i ruke i noge, rekla je premijerka Srbije, Ana Brnabić.

- Ovo pitanje mora biti upućeno privremenim institucijama u Prištini i Euleksu. Gdje je sada EU, gdje je vladavina prava - pita Brnabićeva.

Od suđenja u Prištini ne očekuje ništa ni Ivanovićev nekadašnji advokat, jer u optužnici nisu navedeni ni nalogodavci niti jasan motiv.

- Optužnica se zasniva na izjavama svjedoka od kojih ni jedan nije očevidac - navodi bivši advokat Olivera Ivanovića Nebojša Vlajić, dok Goran Rakić, predsjednik Srpske list, ističe da će se  obratiti međunarodnoj zajednici, da se ukljuci u istragu.

Ubistvo Olivera Ivanovića ostaje živa rana srpskog naroda, rekao je šef kancelarije za Kosmet, Marko Đurić i dodao da kao zajednica na Kosovu i Metohiji, ne možemo biti mirni dok ne pronađemo ubicu.