latinica  ћирилица
16/01/2020 |  19:18 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Mitropolit Hrizostom organizovao božićni prijem: Vratiti oduzetu imovinu SPC u BiH!

Preduslov svakom miru je dobra volja među ljudima, istakao je na božićnom prijemu u Sarajevu mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji je izrazio nadu da će ove godine biti nadoknađeno sve što je ranijih propušteno.

Mitropolit Hrizostom posebno se osvrnuo na pitanje nevraćanja uzurpirane imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Nevraćanjem oduzete i uzurpirane imovine crkava i vjerskih zajednica i dalje se krše osnovna ljudska i vjerska prava, naglasio je mitropolit Hrizostom podsjetivši da se, prije više od 15 godina pripremljen zakon o restituciji i danas čuva zaključan u ladicama bh. birokratije.

- Zgrada naše Sarajevske bogoslovije ne samo da nije vraćena, već se uveliko ekonomski eksploatiše. Hoćemo da vjerujemo i izražavamo nadu da će aktuelno Predsjedništvo BiH i Parlamentarna skupština BiH napokon u agendu svojih aktivnosti staviti pitanje donošenje zakona o restituciji - istakao je mitropolit.

Da se ovo pitanje mora riješiti poručio je i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ocijenivši da božićni prijem pokazuje da BiH ima potencijal da uvažava različite vjere, ali da ipak ostaje u sjenci činjenice da srpskoj crkvi nije vraćena imovina i da objekte koji su milionske vrijednosti zadržavaju federalne i kantonalne vlasti.

- To govori o odnosu Sarajeva prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi koji je katastrofalno loš, koji ne može da pokaže da je ovaj grad mulitetnički, jer on ne uvažava osnovno pravo, a to je pravo vjerskih zajednica na imovinu- naglasio  je Milorad Dodik, srpski član bh. Predsjedništva.

Dodao je da je uzurpirana ogromna imovina u samom centru Sarajeva i da u tom pogledu ni međunarodna zajednica ništa nije učinila.

Božić je praznik mira, ljubavi i dobre volje, istaknuto je na prijemu sa kojeg je poručeno i da briga za čovjeka, kao najvećeg dobra poslije Boga, treba da bude na prvom mjestu, pri čemu je ukazana i zabrinutost zbog negativnog demografskog stanja i iseljavanja stanovništva.

Mitropolit Hrizostom zajedno sa Dodikom i ambasadorom Rusije u BiH Petrom Ivancovim obišao je i Sabornu crkvu pored koje se i nalazi 1962. godine oteta zgrada Bogoslovije u kojoj se danas nalazi sarajevski Ekonomski fakultet.