latinica  ћирилица
16/01/2020 |  19:18 | Autor: SRNA

Alibabić iznio saznanja o ubistvu vojnika ЈNA

Bivši načelnik Sektora Službe državne bezbjednosti /SDB/ Munir Alibabić izjavio je danas u Sudu BiH da je od Ekrema Omeragića saznao da su pripadnici specijalne jedinice "Ševa" likvidirale zarobljene vojnike ЈNA u Velikom parku u Sarajevu 1992. godine.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

U nastavku suđenja komandantu Specijalne jedinice MUP-a takozvane RBiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ovo ubistvo, Alibabić je rekao da je o ovoj jedinici prvi put čuo na sastanku sa vršiocem dužnosti podsekretara SDB-a Asimom Dautbašićem i tadašnjim ministrom unutrašnjih poslova Alijom Delimustafićem.

- Oni su rekli da Sarajevo mora imati jedinicu koja će organizaciono biti u SDB, te hitno rješavati brojne probleme koji su bili evidentni u gradu. Јa sa tim nisam bio saglasan jer sam znao da to može poteći samo iz "Šure", dijela radikalne elite SDA. Ova grupa je početkom aprila 1992. godine formirana mimo mene - izjavio je Alibabić.

Ovaj svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je Dautbašić početkom aprila prešao u Dom policije, da je za sebe vezao kompletan sastav uprave SDB-a, kao i da je skoro godinu dana bio vezan za radikalno klerikalni vrh SDA.

- Asim /Dautbašić/ mi je rekao da ga šalje "Šura" u Specijalnu da kontroliše i pomaže Vikiću. Taj dio rukovodstva SDA je sumnjao u Vikićevu lojalnost, koji je bio pod njihovim velikim pritiskom - svjedočio je Alibabić.

On je naveo da su u tom periodu postojale grupe koje su se zvale "beretke", i "Patriotska liga" koje su bile vezane za "Šuru", zatim jedinica Јuke Prazine koja je bila u sastavu "Patriotske lige", te specijalna grupa "Ševe" koja je bila uz Asima Dautbašića.

Alibabić je rekao da je "Ševama" rukovodio Dautbašić, a kasnije i Nedžad Herenda, te da ih je podržavao Bakir Alispahić, načelnik Centra službi bezbjednosti, a kasnije ministar policije.

- Ove grupe nisu imale nikakve veze sa specijalnom jedinicom Dragana Vikića - naglasio je svjedok.

Alibabić je potvrdio da je o svemu što se dešavalo svakodnevno informisao Aliju Izetbegovića koji je od njega tražio informaciju o sudbini zarobljenih vojnika ЈNA, kako bi nastavio započete razgovore sa SDS-om, koji su prekinuti zbog ovog događaja.

- Prvo sam provjeravao gdje se nalaze zarobljenici. Podsekretar SDB-a Nedžad Ugljen mi je rekao da su ih likvidirali Kerim Lučarević, koji se predstavljao i ponašao kao komandant vojne policije, i njegovi ljudi - ispričao je svjedok.

On je dodao da ga je Dautbašić pitao ko ga je uputio da se interesuje za četnike, nakon čega mu je ležerno rekao da su ih ubili pripadnici Specijalne grupe i zapalili njihova tijela na Darivi.

- Isti dan sam Izetbegoviću prenio šta mi je Dautbašić rekao. Tu su još bili Fikret Abdić, predsjednikov savjetnik /Hajrudin/ Somun i Ejub Ganić koji me iznenadio kada je rekao: "A to su ovi iz nove specijalne jedinice" - ispričao je Alibabić.

On je dodao da je tek 1993. godine, kada je postao načelnik CSB-a, saznao da likvidacija vojnika ЈNA nije bila evidentirana ni u riješenim, ni u neriješenim slučajevima.

Alibabić je rekao da je tadašnjem Predsjedništvu podnio izvještaj u kojem je "Ševe" označio kao grupu za likvidaciju, ali da je izvještaj odbijen i da je ta grupa u aprilu 1993. godine dobila priznanje od, kako mu se čini, "ministra /Јusufa/ Pušine".

Svjedok je naglasio da je nekoliko puta s Vikićem razgovarao o ubistvima u Velikom parku i da mu je on ispričao da je, kada su doveli zarobljenike, rekao da ih vode jer nisu za njih nadležni, a da je zatim čuo pucnjeve, nakon čega je jedan od specijalaca ušao i rekao da je Herenda pobio zarobljenike.

On je dodao da mu je Vikić ispričao da je naredio da se svi koji nisu iz njegove jedinice sklone od objekta, a Dautbašiću je reko da neće da ima ništa s tim.

Vikić je svjedoku tada ispričao da ga je zvao Pušina da skloni tijela, ali da mu je on odgovorio da ih skloni onaj ko ih je pobio.

Alibabić je dodao da je o ovim događajima davao više izjava pod pritiskom jer su oni koji su ga ispitivali išli na to da je za sve odgovoran Vikić, a da nisu dali da se spomenu Dautbašić, Ugljen i Alispahić.

Osim Vikića, u predmetu "Veliki park", za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA 1992. godine u Sarajevu optuženi su bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Јusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, koji se prije promjene imena zvao Senaid Čavčić.

Optuženima je stavljeno na teret da su bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika ЈNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika ЈNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za ostalim posmrtnim ostacima još traga.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. januar, kada će Alibabića ispitati branioci optuženih.