latinica  ћирилица
16/01/2020 |  19:19 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Drvar: Sporna skupštinska većina - nije usvojen budžet

Od decembra prošle godine, u Opštinskom vijeću Drvara formirana je nova skupštinska većina, koju čini devet odbornika - SNS, DNS, Socijalistička partija, PDP, i HDZ 90.

Odbornici SNSD-a i jedan odbornik HDZ BiH ne priznaju novu većinu i tvrde da je nelegalno formirana.

Sve to rezultiralo je neusvajanjem budžeta za ovu godinu, a nije usvojena ni odluka o privremenom finansiranju.

Zbog neusvajanja budžeta za 2020. godinu, budžetskim korisnicima u Drvaru nisu isplaćene plate, a opština ne može da izmiruje ni tekuće obaveze.

Rukovodstvo opštine nije dalo Nacrt budžeta na uvid sadašnjoj skupštinskoj većini, jer smatra da je većina – nelegalna.

Svemu je kumovala posljednja sjednica Opštinskog vijeća održana u decembru 2019.godine.

- Po Poslovniku sjednica počinje utvrđivanjem kvoruma. Kvorum je devet, a njih je tad bilo osam - kaže Vanja Krneta, predsjednik kluba odbornika SNSD-a u Opštinskom vijeću Drvar.

- Sjednica vijeća je sasvim legalno zakazana i na njoj je devet odbornika glasalo za smjenu predsjendika tadašnjeg vijeća, imenovanje novog predsjednika i zamjenika vijeća - ističe Јasna Pećanac, predsjednica Opštinskog vijeća u Drvaru ispred SP.

Da je nova skupštinska većina u Drvaru legalna, tvrde i odbornici iz PDP-a i SNS-a. Dodaju, spremni su na saradnju.

- Nije spor u broju odbornika s jedne ili druge strane, sporno je to što mi imamo sad devet odbornika i poslušaćemo ih u svakom segmentu koji odgovara Drvaru - navodi Milan Balaban, odbornik u Vijeću opštine Drvar (PDP).

Odbornici koji tvrde da legalno predstavljaju novu skupštinsku većinu traže dostavljanje Nacrta budžeta za 2020. godinu i odluku o privremenom finansiranju.

- Ali naravno ne jedno bez drugoga jer želimo ds se što prije usvoji budžet. To načelnica koja je iz SNSD-a i odbornici SNSD-a pokušavaju osporavati - rekao je Miroslav Јaglica, predsjendik Opštinskog odbora SNS-a Drvar.

Načelnica opštine kaže - Nacrt budžeta je napravljen ali ne želi da ga da na uvid Opštinskom vijeću koje smatra nelegalnim. Zatražila je da se o svemu izjasne stručne službe Opštinskog vijeća i inspekcija.

- Uložila sam prigovor nadležnoj upravnoj inspekciji da dobijem njihovo mišljenje o tome da li je sjednica koja je održana legalna ili nelegalna - kaže Dušica Runić, načelnica opštine Drvar.

U drvarskom SNSD-u navode da će sačekati konačnu riječ zvaničnih institucija.

Ukoliko saradnja sa načelnicom ne bude uspostavljena, iz nove skupštinske većine najavljuju da će zatražiti i njen opoziv.