latinica  ћирилица
16/01/2020 |  20:00 | Autor: sputniknews.com

Duma odlučuje o funkciji zamjenika predsjednika Savjeta bezbednosti

Predsjednik Rusije Vladimir Putin predstavio je Državnoj dumi nacrt zakona kojim se u Savjet bezbjednosti Rusije uvodi mjesto zamenika predsjednika, navodi se u bazi podataka Donjeg doma ruskog parlamenta.
Državna duma Rusije (Foto: Sputnik/Vladimir Vjatkin) -
Državna duma Rusije (Foto: Sputnik/Vladimir Vjatkin)

- Nacrtom saveznog zakona predviđa uvođenje funkcije zamjenika predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije, koji je jedan od stalnih članova Savjeta bezbjednosti Rusije, i određuje se postupak njegovog imenovanja i razrješenja - stoji u obrazloženju.

Prema nacrtu zakona, zamenika predsjednika Savjeta bezbjednosti imenuje i razriješava predsjednik Rusije. Ovlašćenja zamejnika predsjednika Savjeta bezbjednosti takođe određuje predsjednik.

Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti, sekretar Savjeta bezbjednosti, stalni član Savjeta bezbejdnosti i članovi Savjeta bezbjednosti mogu biti državljani Rusije koji nemaju državljanstvo nijedne strane države, niti dozvolu za boravak, ili neki drugi dokument kojim se potvrđuje njihovo pravo na stalno prebivalište na teritoriji strane države, ističe se u nacrtu.

Dmitrij Medvedev objavio je u srijedu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da cijela Vlada podnosi ostavku, nakon čega je Putin uveo mjesto zamejnika predsjednika Savjeta bezbjednosti i imenovao Medvedeva na tu funkciju.

Ruski predsjednik ranije je izjavio da, ukoliko je potrebno da se za uvođenje nove funkcije u Savjetu bezbjednosti promijeni zakon, on je spreman da to učini.