latinica  ћирилица
16/01/2020 |  20:02 ⇒ 20:27 | Autor: SRNA

Za ambasadora u Beogradu predložen najbliži Tuđmanov saradnik

Hidajet Biščević, koji je predložen za novog ambasadora Hrvatske u Beogradu, bio je najbliži saradnik prvog predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana.

Iako je prema hrvatskom Ustavu i zakonu, imenovanje ambasadora pitanje o kojem zajednički odlučuju predsjednik države i premijer, te uprkos protivljenju najuticajnije opozicione stranke SDP, pokušava se ozvaničiti ovaj prijedlog samo mjesec dana prije stupanja na dužnost novoizabranog predsjednika Zorana Milanovića /SDP/, prenosi Tanjug.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković, koji je najavio mogućnost da Biščevića pošalje u Beograd, rekao je da "imenovanje ambasadora u Srbiji nije političko pitanje" i da je ideja da se u hrvatsku Ambasadu pošalje, kako je istakao, "jedan od najiskusnijih, ne samo hrvatskih, već evropskih diplomata".

Plenković je dodao da procedura o Biščevićevom imenovanju traje već mjesecima, da je Beograd bitno mesto i da je Hrvatskoj "politički bitno" da to diplomatsko predstavništvo što prije profunkcioniše.

Hrvatski mediji su Biščevića zbog njegove prilagodljivosti svim prilikama nazivali konvertitom koji se iz komuniste pretvorio u "modernog nacionalistu", iz novinara u diplomatu, iz muslimana u Hrvata, iz siromaha "velegradskog podzemlja" u gospodina sa kućom u sjevernom dijelu Zagreba.

Ostalo je upamćeno da je na pitanje Tuđmana: "Hido, jeste li vi Hrvat ili Musliman", odgovorio: "Predsjedniče, ja sam musliman sa velikim H".

Poznata je i njegova tvrdnja da ga je Tuđman tri mjeseca pred smrt pitao: Hido, kome da ostavim Hrvatsku?"