latinica  ћирилица
16/01/2020 |  20:52 | Autor: SRNA

Dogovoreno angažovanje na pitanjima strateške bezbjednosti

Delegacije SAD i Rusije odlučile su tokom razgovora u Beču da se angažuju na nivou stručnjaka kada se radi o pitanjima strateške bezbjednosti i da prošire dijalog sa bilateralnog formata, saopšteno je iz Stejt departmenta.
SAD - Rusija (foto: geopoliticsmadesuper.com) -
SAD - Rusija (foto: geopoliticsmadesuper.com)

U saopštenju se navodi da su se strane saglasile u vezi sa nastavkom Dijaloga o strateškoj bezbjednosti i da se angažuju na nivou stručnjaka na određene teme u bliskoj budućnosti.

- Delegacije su razgovarale o strateškoj politici svojih država, kao o sredstvima za smanjenje nesporazuma i nesuglasica u vezi sa ključnim bezbjednosnim pitanjima - ističe se u saopštenju.

Iz Stejt departmenta dodaju da su ruska i američka delegacija razgovarale o nuklearnim zalihama i strategiji, krizi i stabilnosti trke u naoružanju, kao i o ulozi i potencijalnoj budućnosti kontrole naoružanja, ukljućujući važnost pomjeranja dalje od isključivo bilateralnog formata, javio je Sputnjik.

Stalni predstavnik Rusije u Međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov izjavio je ranije da su strane razgovarale o strateškoj stabilnosti, tokom razgovora koje su predvodili zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov i vršilac dužnosti zamjenika državnog sekretara SAD Kris Ford.