latinica  ћирилица
16/01/2020 |  21:02 ⇒ 21:15 | Autor: SRNA

Grad Svetog Vasilija Ostroškog nikada nije povio glavu

Nakon molebana koji je služen u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, ulicama je prošla litija koju je predvodilo sveštenstvo i monaštvo Srpske pravoslavne crkve .
Nikšić - Foto: SRNA
NikšićFoto: SRNA

Protojerej-stavrofor Slobodan Јokić, arhijerejski namjesnik nikšićki, poručio je na gradskom Trgu da je Nikšić grad koji nikada nije povio glavu, nikada nije pao i izdao, nikada se nije umorio, bojao, niti se predao i odustao.

- Ovaj grad je uvijek bio i danas jeste slobodan - dodao je protojerej-stavrofor Јokić.

Prema njegovim riječima, Nikšić je grad uzdignute glave, čista obraza i nasmijana lica, grad Svetog Vasilija Ostroškog.

- I ovaj glas iz našeg grada odjekuje ovom zemljom, vaseljenom, tim glasom se prolamaju nebesa jer taj glas jasno govori "Ne damo svetinje!" - poručio je sveštenik Јokić.

Protojerej-stavrofor pozvao je narod da se uzdigne iznad ličnih, stranačkih i nacionalnih podjela i razmirica, jer kako je rekao, Gospod nije u buri, žestini i svađi, već u jedinstvu, slozi, radosti i ljubavi.

- Da svi zajedno, bez razlike kažemo da ne damo svetinje, jer u njima je naše biće. Zato ova žrtva neće i ne smije propasti već će živjeti i svjedočiti pred našim precima i potomcima da smo bili na putu istine i pravde - poručio je sveštenik Јokić.

Novi moleban i litija biće održani u subotu, 18. januara, jer, kako je rečeno, veliki broj vjernika slavi Svetog Јovana, dok je u nedjelju, 19. januara, u 13.00 časova na jezeru Krupac plivanje za Časni krst.