X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
16/01/2020 |  21:27 ⇒ 21:29 | Izvor: SRNA

Oskrnavljen pomoćni objekat kod hrama svetih apostola Petra i Pavla na Oseniku

Policiji u Hadžićima prijavljeno je da su na pomoćnom objektu pored Crkve Svetih apostola Petra i Pavla na Oseniku, kod Pazarića, odvaljena vrata i uskoro bi trebalo da bude izvršen uviđaj, izjavio je večeras Srni paroh blažujski jerej Darko Danilović.
Policija FBiH - Foto: RTRS
Policija FBiHFoto: RTRS

- Na crkvenom domu se vide tragovi nasilnog otvaranja. Slučaj je okarakterisan kao krivično djelo. Ne znam da li nešto nedostaje, dok ne bude završen uviđaj - rekao je Danilović, koji je na mjestu događaja, o kojem je obaviješten večeras.

Danilović, koji je i administrator parohije pazarićke, ukazao je da je ovo drugi vandalski čin u kratkom periodu, podsjetivši da je Crkva Svetog Save u Blažuju u federalnoj opštini Ilidža oskrnavljena u noći sa 12. na 13. januar, kada su provaljena bočna vrata, ispreturane stvari i ukradeno između 200 i 300 KM.

- Ovaj hram u Pazariću i ranije je bio meta vandala. Ovdje gotovo da nema pravoslavnih vjernika. Mi parosi blažujski smo postavljeni za administratore da ovaj sveti hram čuvamo i održavamo - dodao je Danilović.

Hram Svetih apostola Petra i Pavla izgrađen je 1896. godine, a početkom jula 1992. bio je prilično uništen, iako se nalazio daleko iza linija borbenih dejstava.

Njegovu obnovu pokrenuli su 2007. godine srpski stanovnici Pazarića i Tarčina, koji su se mahom iselili sa tog područja, a koji su prošli strahote logora za Srbe u Krupi, osnovnoj školi u Pazariću i zloglasnom "Silosu" u Tarčinu.