latinica  ћирилица
16/01/2020 |  22:33 ⇒ 22:56 | Autor: SRNA

Zurof: Sramotno ukidanje presude Rupniku - saradniku nacista

Sramno je što je slovenački Vrhovni sud ukinuo presudu Leonu Rupniku, jer svi znaju da je bio saradnik nacista, izjavio je direktor centra "Simon Vizental" Efraim Zurof.
Efraim Zurof - Foto: TANЈUG
Efraim ZurofFoto: TANЈUG

- Ukinuti presudu tom antisemiti, čiji su ljudi učestvovali u hapšenjima i deportaciji Јevreja Ljubljane - čist je idiotizam - ocijenio je Zurof, nakon što je Vrhovni sud Slovenije iz "proceduralnih razloga" ukinuo presudu Rupniku, koji je 1946. godine, zajedno sa još nekoliko svojih saradnika, osuđen na smrt i strijeljan.

On je za Sputnjik rekao da ne zna zašto je slovenački sud tako postupio, ali i istakao da je takva odluka u suprotnosti sa mjestom koje Slovenija ima u istoriji Drugog svjetskog rata.

- Svako u Sloveniji i svako u bivšoj Јugoslaviji zna ko je bio Rupnik. Zato, nemojmo da se igramo. Svi znamo da je bio nacistički saradnik, da je počinio stravične zločine, da je zaslužio da bude osuđen i hvala Bogu što je osuđen - rekao je Zurof.

Rupnik je od 1942. godine bio na čelu slovenačke kolaboracije tokom italijanske i njemačke okupacije, čiji su sljedbenici, prema Zurofljevim riječima, učestvovali u hapšenjima, progonu i deportaciji slovenačkih Јevreja.

- Možete reći da su tužioci počinili neke greške tokom suđenja, ali nema dileme ko je bio Rupnik. Ako u Sloveniji ima pravde, suđenje će biti ponovljeno i istina će izaći na vidjelo - naveo je Zurof.

Novog suđenja, međutim, neće biti, iako je predmet formalno vraćen Okružnom sudu u Ljubljani na ponovno razmatranje, jer Rupnik nije među živima od 1946. godine, navodi Sputnjik.

- Odlično, znači li to da je Rupnik nevin? - zapitao je Zurof.

Odluka Vrhovnog suda da iz "proceduralnih razloga" ukinue presudu Rupniku nije prva presuda takve vrste u Sloveniji. Iz istih razloga 2009. godine poništena je presuda ljubljanskom nadbiskupu Gregoriju Rožmanu, koji je tokom Drugog svetskog rata, takođe, bio prominentni kolaboracionista.

Rupnik je karijeru počeo kao austrougarski oficir, a nastavio kao oficir Kraljevine SHS i Kraljevine Јugoslavije, u kojima je dospio do generalskog čina. On kolaboracionista postaje 1942. godine kada su ga italijanski okupatori imenovali za gradonačelnika Ljubljane.

Nakon kapitulacije Italije 1943. godine, njemačke okupacione vlasti imenuju ga za poglavara Ljubljanske provincije, dijela Slovenije koji Italija, Njemačka i Mađarska nisu anektirale. Nedugo potom, Rupnik dolazi i na čelo Slovenačkog domobranstva, vojne kolaboracionističke organizacije.

Ubrzo po slomu nacističkog otpora u Јugoslaviji, maja 1945. godine, Rupnika iz Austrije saveznici izručuju jugoslovenskim vlastima.

Suđeno mu je u Ljubljani, zajedno sa Rožmanom, šefom ljubljanske policije Lovrom Hacinom, SS komandantom Ljubljane Ervinom Reznerom i drugima, na procesu koji je trajao od 21. do 30. avgusta 1946. godine. Osuđen je na smrt i strijeljan je nedugo poslije toga.