X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
17/01/2020 |  09:07 | Izvor: SRNA

Optužnica protiv Alena Hrvatovića i Admira Salihovića

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Alena Hrvatovića /41/ i Admira Salihovića /41/ zbog međunarodne trgovine veće količine ručnih bombi, automatskih pušaka, pištolja, te drugih vrsta oružja i municije iz BiH prema Njemačkoj i Holandiji, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.
Tužilaštvo BiH - Foto: ilustracija
Tužilaštvo BiHFoto: ilustracija

U optužnici je navedeno da su od početka 2019. godine do 18. februara 2019. godine, optuženi Hrvatović kao organizator i rukovodilac grupe za neovlašteni promet oružjem, a drugooptuženi Salihović, te druga njima poznata lica kao pripadnici organizovane grupe, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, vršili međunarodno krijumčarenja veće količine oružja i vojne opreme.

Oružje, municija i vojna oprema otkriveni su i zaplijenjeni u Drezdenu, a pretresom motornog vozila mercedes, registarskih oznaka BiH, pronađeno je 95 ručnih bombi i maketa ručne bombe, četiri poluautomatske puške, osam pištolja, kao i značajna količina municije raznih kalibara i vojne opreme koja je bila namijenjena ilegalnom tržištu.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe iz Krivičnog zakona BiH.

Tužilaštvo BiH ostvarilo je značajnu saradnju sa partnerskim agencijama Njemačke.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.